Kapusnyak: recept na lahodnou zahřívací polévku z kysaného zelí

Kapusniak je oblíbená polská polévka z kysaného zelí, která se skvěle hodí do chladnějšího počasí.

V polské a ukrajinské kuchyni se jídla často připravují s použitím nakládané zeleniny. Například polévka rassolnik nebo bigos – pokrm z dušeného čerstvého a kysaného zelí. Připravit si můžete i výbornou vydatnou zelnou polévku. Toto bohaté jídlo je ideální pro chladné zimní dny, protože zasytí a zahřeje zevnitř ven. Recept byl sdílen na webu Leckersch Mecker.

Kromě kysaného zelí se do této polévky přidávají brambory a uzené klobásy. Koření jako kmín a bobkové listy dodávají extra chuť.

Kapustnyak

Ingredience:

  • 500 g kysaného zelí;
  • 2 velké brambory;
  • 1 mrkev;
  • 1 cibule;
  • 1 stroužek česneku;
  • 150 g uzené klobásy;
  • 2 polévkové lžíce. l. rostlinný olej;
  • 1 lžička sladká paprika v prášku;
  • 1 litr zeleninového nebo masového vývaru;
  • 2 bobkové listy;
  • 1 lžička kmínu;
  • sůl a pepř.

Příprava:

  1. Kysané zelí nejprve propláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme nahrubo. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Klobásu nakrájíme na plátky.
  3. Ve velkém hrnci rozehřejte rostlinný olej a smažte cibuli a česnek do zlatova.
  4. Přidejte kysané zelí, brambory a mrkev a všechny ingredience dobře promíchejte. Přisypeme papriku a trochu orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem a přidáme bobkový list, kmín a uzenou klobásu. Poté nechte polévku na mírném ohni provařit asi 50 minut.
  6. Poté polévku dochutíme solí, pepřem a vyjmeme bobkový list. Zelnou polévku podávejte horkou s čerstvým chlebem.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: