Kapusniak je oblíbená polská polévka z kysaného zelí, která se skvěle hodí do chladnějšího počasí.
V polské a ukrajinské kuchyni se jídla často připravují s použitím nakládané zeleniny. Například polévka rassolnik nebo bigos – pokrm z dušeného čerstvého a kysaného zelí. Připravit si můžete i výbornou vydatnou zelnou polévku. Toto bohaté jídlo je ideální pro chladné zimní dny, protože zasytí a zahřeje zevnitř ven. Recept byl sdílen na webu Leckersch Mecker.
Kromě kysaného zelí se do této polévky přidávají brambory a uzené klobásy. Koření jako kmín a bobkové listy dodávají extra chuť.
Kapustnyak
Ingredience:
- 500 g kysaného zelí;
- 2 velké brambory;
- 1 mrkev;
- 1 cibule;
- 1 stroužek česneku;
- 150 g uzené klobásy;
- 2 polévkové lžíce. l. rostlinný olej;
- 1 lžička sladká paprika v prášku;
- 1 litr zeleninového nebo masového vývaru;
- 2 bobkové listy;
- 1 lžička kmínu;
- sůl a pepř.
Příprava:
- Kysané zelí nejprve propláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme nahrubo. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Klobásu nakrájíme na plátky.
- Ve velkém hrnci rozehřejte rostlinný olej a smažte cibuli a česnek do zlatova.
- Přidejte kysané zelí, brambory a mrkev a všechny ingredience dobře promíchejte. Přisypeme papriku a trochu orestujeme.
- Zalijeme vývarem a přidáme bobkový list, kmín a uzenou klobásu. Poté nechte polévku na mírném ohni provařit asi 50 minut.
- Poté polévku dochutíme solí, pepřem a vyjmeme bobkový list. Zelnou polévku podávejte horkou s čerstvým chlebem.