Důležité je také potraviny správně skladovat a rozmrazovat
Ne všechny potraviny jsou vhodné pro zmrazování v mrazničce. Protože poté se mohou zhoršit nebo se stát zdraví nebezpečnými. Informuje o tom web Daily Express.
Jaké potraviny by se neměly zmrazovat
Španělská agentura pro bezpečnost potravin a výživu (AESAN) vydala varování před zmrazováním sedmi běžných potravin s odvoláním na potenciální zdravotní rizika.
Agentura doporučuje udržovat mrazáky na -18 stupňů nebo nižší, aby se zabránilo zdravotním rizikům způsobeným mikroorganismy přenášenými potravinami. Tyto mikroorganismy se mohou během odmrazování aktivovat a při velké konzumaci představovat zdravotní riziko.
Mezi potraviny, kterým je třeba se vyhnout zmrazení, patří syrové ovoce a zelenina, rajčatové saláty, brambory, vejce ve skořápce, potraviny s vysokým obsahem tuku, majonéza a smažená jídla.
Odborníci navíc poskytli seznam potravin vhodných ke zmrazení, jako je maso, ryby, luštěniny a chléb. Varují také před zmrazováním horkých potravin, protože to může ovlivnit ostatní potraviny.
Jak správně rozmrazovat
Důležité je také správné skladování a rozmrazování potravin, nejlépe v chladničce nebo pomocí funkce rozmrazování v mikrovlnné troubě.
Je přísně zakázáno rozmrazovat potraviny při pokojové teplotě. Tyto potraviny by měly být spotřebovány do 24 hodin po rozmrazení. Nesprávné skladování potravin v lednici nebo mrazničce je však jednou z potenciálních příčin tohoto nepříjemného onemocnění.
Při opětovném zmrazování potravin dochází k následujícímu:
- Zhoršení struktury – při zmrazení se vlhkost uvnitř vláken produktů změní na ledové krystaly a to ničí buněčné membrány a opakované zmrazení tento efekt zesiluje, protože s každým novým zmrazením se krystaly zvětšují
- Ztráta vlhkosti – vlhkost z vláken potravin se hromadí v ledových krystalcích a po rozmrazení se nevrací, takže opakované cykly zmrazování a rozmrazování vedou ke ztrátě vlhkosti
- Ztráta živin – opakované cykly zmrazování a rozmrazování mohou vést ke ztrátě vitamínů a minerálů a bílkoviny v mase a rybách se jednoduše rozkládají
- Růst bakterií – opakované rozmrazování může umožnit růst bakterií a jiných mikroorganismů na výrobku, což zvyšuje riziko otravy jídlem nebo infekce
- Ztráta kvality – kvalita potravin se může při opakovaném zmrazování a rozmrazování snížit. To může způsobit změny ve struktuře, chuti a vůni produktu.