Stollen se připravuje pár týdnů před Vánocemi
Stollen je tradiční německé vánoční pečivo ze šťavnatého, těžkého kynutého těsta v klasické receptuře, je to koláč bohatě posypaný moučkovým cukrem s vysokým obsahem koření, rozinek, ořechů a kandovaného ovoce. Jeho oválný tvar symbolizuje zavinuté dítě Krista. V poslední době začaly tento dezert připravovat i ukrajinské hospodyňky a každá má svůj osvědčený recept. Připravuje se pár týdnů před Vánoci a během této doby získá maximální chuť. Autorka kulinářského blogu „Lahodné recepty na každý den“ se také podělila o svůj recept na štólu.
Stollen
Ingredience:
- kandované ovoce, sušené ovoce – 300 g;
- kapalina na namáčení – 200 ml (citrusová šťáva nebo alkohol);
- cukr – 50 g;
- kůra ze dvou velkých pomerančů;
- droždí (suché) – 8 g;
- mléko (teplé) – 170 ml;
- mouka – 360 g;
- žloutek – 1 kus;
- sůl – 2 g;
- máslo (82%) – 80 g;
- vepřové sádlo – 50 g;
- olej (82%) pro mazání hotového stollenu – 50 g;
- moučkový cukr (pro posypání hotového stollenu) – 50 g.
Způsob vaření:
- Sušené ovoce zalijte tekutinou (velké nakrájejte na malé kousky). Promícháme a necháme alespoň den odležet. Pokud je to několik dní, je nutné je pravidelně míchat.
- Cukr s pomerančovou kůrou rozetřete lžící. Do mísy dáme droždí, citrusový cukr, přidáme teplé mléko, prosátou mouku, žloutek, sůl a vypracujeme těsto. Těsto bude docela těsný. Zakryjte a nechte 30 minut.
- Máslo a sádlo rozpustíme a vychladíme. Přidejte do těsta, dobře prohněťte. Zakryjte a nechte hodinu.
- Sušené ovoce přeceďte od tekutiny a lehce osušte papírovou utěrkou. Hotové těsto položte na pomoučněnou desku. Protáhnout obdélník je snadné. Vložte sušené ovoce a jemně rovnoměrně zatlačte do těsta. Vytvořte štolu. Přeneste na desku vyloženou pergamenem, zakryjte potravinářskou fólií a dejte na 8 hodin do chladničky.
- Stollen přendáme i s papírem na plech v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Pečeme asi 40-60 minut, podle množství a velikosti. Zkontrolujte připravenost pomocí dřevěné špejle.
- Vychladlou štólu potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem a posypeme hustým práškem. Zabalte do fólie a nechte 2-3 týdny odstát na chladném místě.