Symbol Vánoc: recept na aromatickou a chutnou štolu

Stollen se připravuje pár týdnů před Vánocemi

Stollen je tradiční německé vánoční pečivo ze šťavnatého, těžkého kynutého těsta v klasické receptuře, je to koláč bohatě posypaný moučkovým cukrem s vysokým obsahem koření, rozinek, ořechů a kandovaného ovoce. Jeho oválný tvar symbolizuje zavinuté dítě Krista. V poslední době začaly tento dezert připravovat i ukrajinské hospodyňky a každá má svůj osvědčený recept. Připravuje se pár týdnů před Vánoci a během této doby získá maximální chuť. Autorka kulinářského blogu „Lahodné recepty na každý den“ se také podělila o svůj recept na štólu.

Stollen

Ingredience:

  • kandované ovoce, sušené ovoce – 300 g;
  • kapalina na namáčení – 200 ml (citrusová šťáva nebo alkohol);
  • cukr – 50 g;
  • kůra ze dvou velkých pomerančů;
  • droždí (suché) – 8 g;
  • mléko (teplé) – 170 ml;
  • mouka – 360 g;
  • žloutek – 1 kus;
  • sůl – 2 g;
  • máslo (82%) – 80 g;
  • vepřové sádlo – 50 g;
  • olej (82%) pro mazání hotového stollenu – 50 g;
  • moučkový cukr (pro posypání hotového stollenu) – 50 g.

Způsob vaření:

  1. Sušené ovoce zalijte tekutinou (velké nakrájejte na malé kousky). Promícháme a necháme alespoň den odležet. Pokud je to několik dní, je nutné je pravidelně míchat.
  2. Cukr s pomerančovou kůrou rozetřete lžící. Do mísy dáme droždí, citrusový cukr, přidáme teplé mléko, prosátou mouku, žloutek, sůl a vypracujeme těsto. Těsto bude docela těsný. Zakryjte a nechte 30 minut.
  3. Máslo a sádlo rozpustíme a vychladíme. Přidejte do těsta, dobře prohněťte. Zakryjte a nechte hodinu.
  4. Sušené ovoce přeceďte od tekutiny a lehce osušte papírovou utěrkou. Hotové těsto položte na pomoučněnou desku. Protáhnout obdélník je snadné. Vložte sušené ovoce a jemně rovnoměrně zatlačte do těsta. Vytvořte štolu. Přeneste na desku vyloženou pergamenem, zakryjte potravinářskou fólií a dejte na 8 hodin do chladničky.
  5. Stollen přendáme i s papírem na plech v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Pečeme asi 40-60 minut, podle množství a velikosti. Zkontrolujte připravenost pomocí dřevěné špejle.
  6. Vychladlou štólu potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem a posypeme hustým práškem. Zabalte do fólie a nechte 2-3 týdny odstát na chladném místě.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: