Přečtěte si níže informace o tom, jak připravit vertutu nebo vivaniets.
Vertuta, nazývaná také vivantets, je tradiční pečivo ukrajinské kuchyně. K výrobě vertuty se vyválí tenký plát těsta se sladkou nebo slanou náplní a upeče (nebo smaží). RBC-Ukraine mluví o tom, jak vařit vertutu nebo vivaniets s odkazem na kulinářský kanál YouTube „Culinary Vitivki“.
Recept na Vertutu
Ingredience:
- vroucí voda – 120 ml
- mouka – 350 g
- vejce – 2 ks.
- jablka – 4 ks.
- rostlinný olej – 120 ml
- mléko – 1 polévková lžíce. l.
- sůl – 0,5 lžičky.
- cukr – 5 polévkových lžic. l.
- škrob – 4 polévkové lžíce. l.
- citronová šťáva – 1,5-2 lžíce. l.
Jak vařit vertutu
- Na těsto na vertutu rozklepneme do mísy 1 vejce a lehce je prošleháme. Poté přidejte olej, ingredience promíchejte a postupně za stálého míchání přilévejte vroucí vodu.
- Důležité je nepřidávat horkou vodu najednou, jinak se bílek srazí. Poté přidejte 1 polévkovou lžíci. l. cukr a sůl, důkladně promíchejte.
- Prosejeme mouku a poté ji třikrát přidáme. Uhněteme elastické těsto; to trvá asi 5 minut.
- Mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií a připravte náplň. Chcete-li to provést, oloupejte jablka z kůry, semen a stonků. Měkká část ovoce by se měla nakrájet nožem a poté pokapat citronovou šťávou, aby jablka neztmavla.
- Těsto rozdělte na čtyři části a každou vyválejte do tenké obdélníkové vrstvy o tloušťce 2 mm. Na jednu stranu plátu těsta dejte asi čtyři lžíce náplně.
- Cukr je třeba smíchat se škrobem a posypat 1 polévkovou lžící. l. jablečná náplňová směs. Náplň přikryjeme okraji těsta a vrstvu svineme do válečku. Tímto způsobem připravte zbytek kadeří. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Přeneste kadeře na plech vyložený pečicím papírem.
- Připravte si směs na mazání upečeného pečiva. Za tímto účelem smíchejte mléko s 1 vejcem a podle potřeby přidejte skořici.
- Vertutu potřeme směsí z mléka a vajec, podle potřeby posypeme cukrem a dáme do trouby na 40–45 minut.