Vertuta neboli vivaniets: recept na ukrajinské pečivo s chutí léta

Přečtěte si níže informace o tom, jak připravit vertutu nebo vivaniets.

Vertuta, nazývaná také vivantets, je tradiční pečivo ukrajinské kuchyně. K výrobě vertuty se vyválí tenký plát těsta se sladkou nebo slanou náplní a upeče (nebo smaží). RBC-Ukraine mluví o tom, jak vařit vertutu nebo vivaniets s odkazem na kulinářský kanál YouTube „Culinary Vitivki“.

Recept na Vertutu

Ingredience:

  • vroucí voda – 120 ml
  • mouka – 350 g
  • vejce – 2 ks.
  • jablka – 4 ks.
  • rostlinný olej – 120 ml
  • mléko – 1 polévková lžíce. l.
  • sůl – 0,5 lžičky.
  • cukr – 5 polévkových lžic. l.
  • škrob – 4 polévkové lžíce. l.
  • citronová šťáva – 1,5-2 lžíce. l.

Jak vařit vertutu

  1. Na těsto na vertutu rozklepneme do mísy 1 vejce a lehce je prošleháme. Poté přidejte olej, ingredience promíchejte a postupně za stálého míchání přilévejte vroucí vodu.
  2. Důležité je nepřidávat horkou vodu najednou, jinak se bílek srazí. Poté přidejte 1 polévkovou lžíci. l. cukr a sůl, důkladně promíchejte.
  3. Prosejeme mouku a poté ji třikrát přidáme. Uhněteme elastické těsto; to trvá asi 5 minut.
  4. Mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií a připravte náplň. Chcete-li to provést, oloupejte jablka z kůry, semen a stonků. Měkká část ovoce by se měla nakrájet nožem a poté pokapat citronovou šťávou, aby jablka neztmavla.
  5. Těsto rozdělte na čtyři části a každou vyválejte do tenké obdélníkové vrstvy o tloušťce 2 mm. Na jednu stranu plátu těsta dejte asi čtyři lžíce náplně.
  6. Cukr je třeba smíchat se škrobem a posypat 1 polévkovou lžící. l. jablečná náplňová směs. Náplň přikryjeme okraji těsta a vrstvu svineme do válečku. Tímto způsobem připravte zbytek kadeří. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Přeneste kadeře na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Připravte si směs na mazání upečeného pečiva. Za tímto účelem smíchejte mléko s 1 vejcem a podle potřeby přidejte skořici.
  8. Vertutu potřeme směsí z mléka a vajec, podle potřeby posypeme cukrem a dáme do trouby na 40–45 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: