Který ořech je nejužitečnější: odborník na výživu jmenoval 6 nejlepších druhů pro vaše tělo

Odborník na výživu vysvětlil, proč byste měli tyto druhy ořechů přidat do svého jídelníčku.

Ořechy jsou vynikající volbou pro zdravé svačinky a přidávání bílkovin do jídel, protože jsou plné rostlinných bílkovin, vitamínů a minerálů a vlákniny.

Také nezapomeňte, že ořechy mají mnoho nutričních výhod. Výzkumy ukazují, že zařazení ořechů do vaší stravy může pomoci zvýšit sytost, udržet si zdravou váhu a dokonce zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi, což potenciálně snižuje riziko rozvoje inzulinové rezistence, píše Eat This, Not That!.

Pokud jste fyzicky aktivní nebo pracujete na budování čisté svalové hmoty, odborníci říkají, že ořechy mohou být cenným zdrojem bílkovin. Výzkum ukazuje, že tyto rostlinné proteiny mohou stimulovat syntézu svalových proteinů, což pomáhá budovat a opravovat svaly. Registrovaná dietoložka Destiny Moody pojmenovala šest druhů ořechů s nejvyšším obsahem bílkovin.

Arašíd

Ačkoli jsou arašídy „technicky luštěninou“ a ne ořechy, jsou vynikající volbou při výběru ořechů s vysokým obsahem bílkovin ke svačině.

„Arašídy obsahují nejvyšší množství bílkovin ze všech ořechů. Jsou také dobrým zdrojem hořčíku, který pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi,“ říká Moody.

Mandle

Mandle obsahují 18 gramů bílkovin a 609 kalorií na 100 gramů. Podle studie z roku 2020 v časopise Nutrients jsou mandle vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin, zdravých tuků, vlákniny, vitamínu E (důležitý antioxidant, který pomáhá tělu zbavit se volných radikálů a zánětlivých sloučenin) a esenciálních minerálů, jako je např. hořčík.

Kromě toho mandle také pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. A má méně tuku než jiné druhy ořechů.

Pistácie

Pistácie vynikají zářivě zelenou barvou a příjemně křupavou skořápkou. Používají se však především jako svačina k alkoholickým nápojům, například k pivu. 100 gramů pistácií obsahuje také asi 18 gramů bílkovin a 550 kalorií.

Jsou také bohatým zdrojem vlákniny, zdravých tuků, vitamínů, minerálů a antioxidantů, jako jsou flavonoidy a antokyany, které jsou neuvěřitelně prospěšné při protizánětlivých procesech.

„Skvělé je, že pistácie obsahují všech devět esenciálních aminokyselin, které si tělo nedokáže samo vyrobit a musí je získat z potravy,“ říká Moody.

Kešu ořechy

„Kešu, které jsou bohaté na měď, pomáhají podporovat zdraví kostí a kardiovaskulárního systému,“ říká Moody.

Vlašské ořechy

Podle amerického Národního institutu zdraví jsou tyto ořechy nabité omega-3 mastnými kyselinami prospěšnými pro srdce.

„Vlašské ořechy obsahují nejvíce tuku ze všech ořechů. I když nemusí být dobrý nápad přehánět se vlašskými ořechy, pokud se snažíte zhubnout, je důležité si uvědomit, že tyto tuky jsou speciálním druhem tuku zvaným omega-3.“ poznamenává odborník.

Jsou to esenciální mastné kyseliny, které snižují riziko srdečních onemocnění a podporují zdraví mozku.

Lískový ořech

Lískové ořechy obsahují asi 12 gramů bílkovin a 520 kalorií na 100 gramů. Podle jedné studie vysoký obsah antioxidantů v lískových oříšcích pomáhá bojovat proti zánětu a snižovat oxidační stres. Snižuje také riziko srdečních onemocnění.

Share to friends
Rating
( 8 assessment, average 3.63 from 5 )
Blog - Loděnice Ostrava
Comments number: 2
  1. Koben

    Kešu a ani mandle nejsou ořechy,opravdu hodnotný článek .

  2. Lenka

    Tak arašídy nejsou vůbec zdravé,naopak jsou plné tuku…

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: