Kuře je stejně tradiční jídlo na novoročním stole jako Olivier salát
Když se blíží Nový rok, vyvstává otázka, co dát na sváteční stůl. U salátů je vše jasné: s největší pravděpodobností zaujme hlavní místo salát Olivier. Dalším tradičním jídlem je pečené kuře. Zdá se, že je to nejjednodušší jídlo, ale existuje několik tajemství, které zajistí, že kuře bude velmi chutné. Recept byl sdílen na webu The mediterranean dish.
Pečené kuře bude chvíli trvat, než bude dokonalé. Přes noc bude trvat, než kuře nasákne nálevem, a bude se péct další hodinu. Ale dopadne to dokonale.
Perfektní pečené kuře
Ingredience:
- kuřecí kostra;
- sůl – 250 g;
- tři snítky tymiánu;
- pět stroužků česneku;
- jeden bobkový list;
- máslo – 100 g;
- jeden citron;
- med – 50 g;
- rostlinný olej – 50 ml.
Příprava:
- Vodu svaříme se solí (v poměru 50 g soli na 1 litr vody), tymiánem, celými stroužky česneku, novým kořením a bobkovým listem. Sůl by se měla úplně rozpustit. Odstraňte lák ze sporáku a nechte vychladnout. Kuřecí tělo vložte do nálevu a dejte přes noc do lednice.
- Druhý den ráno začněte vařit. Změklé máslo smícháme s kůrou z jednoho citronu, solí a pepřem. Vyjměte kuře z nálevu a osušte papírovou utěrkou. Jemně vložte bylinkový olej pod kůži kuřete v oblasti prsou. Kuře položte na plech a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů na hodinu a půl, podle velikosti kuřete. 30-40 minut po začátku pečení pravidelně nahlížejte do trouby a kuře nalévejte uvolněnou šťávou.
- Smíchejte tekutý med s máslem a touto směsí potřete kuře, vraťte do trouby na dalších 10 minut. Chcete-li zkontrolovat, zda je kuře hotové, musíte maso propíchnout v záhybu mezi stehnem a prsy a zjistit, jakou barvu odtud vytéká tekutina. Pokud je tekutina čirá, je kuře hotové.
- Do nálevu můžete přidat jakékoli koření podle svého uvážení. Šťávu a tuk uvolněný při vaření kuřete svaříme s malým množstvím vína do husté konzistence a touto omáčkou přelijeme kuře a přílohu.