Vzhledem k tomu, že se k přípravě mazuriki používá mletý krocan, jsou řízky považovány za pokrm moderní kuchyně
Mazuriki je druh ukrajinského řízku podlouhlého tvaru, který se připravoval v některých oblastech Ukrajiny. Vzhledem k tomu, že se k přípravě mazuriki používá mletý krocan, jsou řízky považovány za pokrm moderní kuchyně. RBC-Ukraine mluví o tom, jak vařit mazuriki, s odkazem na kulinářský kanál YouTube „KARPATSKÉ HORRY“.
Recept na Mazuryki
Ingredience:
- krůtí filé – 700 g
- vejce – 2 ks.
- tvrdý sýr – 150 g
- máslo – 50 g
- rostlinný olej – na smažení
- sůl – podle chuti
- pepř – podle chuti
- strouhanka – 5-6 polévkových lžic. l.
Jak vařit mazuriki
- Pro přípravu mazuriki je lepší vyrobit si mleté maso sami. K tomu je třeba krůtí řízek důkladně omýt a osušit a odříznout kůže a šlachy.
- Maso nakrájíme na malé kousky a propasírujeme přes nejjemnější sítko mlýnku na maso. Pokud takové síto není, můžete mleté maso znovu umlít. Pak budou řízky křehčí.
- Sýr dodává řízkům šťavnatost a pomáhá výrobkům lépe držet tvar. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme k mletému masu.
- Vzhledem k tomu, že krůtí maso je dost suché, doporučuje se přidat do mletého masa máslo. Musí se předem vyjmout z lednice nebo ohřát v mikrovlnné troubě.
- Spolu s měkkým máslem přidejte vejce, sůl a pepř podle chuti. Mleté maso důkladně promíchejte, dokud nebude mít homogenní konzistenci.
- Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a mezitím z mletého masa vytvořte mazuriki. Aby se vám hmota nelepila na ruce, můžete si navlhčit dlaně studenou vodou nebo mleté maso mírně zchladit v lednici.
- Na jeden řízek potřebujete 1-2 polévkové lžíce. l. mleté maso – je třeba z něj udělat podlouhlý řízek, který je potřeba obalit ve strouhance.
- Mazuriki opečeme v dostatečném množství rozehřátého oleje z každé strany dozlatova. To trvá asi 5-6 minut, je důležité mazuriki nepřevařit.
- Nejlepší přílohou k mazuriki jsou bramboráky nebo vařené brambory s koprem nebo kyselou okurkou, které skvěle doplní chuť krůtích řízků.