Želé maso lze vařit z vepřového i drůbežího masa. Můžete vyrobit různé
Pro mnohé je želé maso nezbytným pokrmem na novoročním stole. A existuje mnoho receptů na želé maso: s vepřovými stehny, krůtou a dokonce i s volským ocasem. Existují však určitá pravidla, která je nejlepší dodržovat, píše Focus. Je známo, že želé maso zahrnuje želé a maso. A chci, aby vývar, který ztuhne na želé, byl průhledný.
Existuje několik možností: uvařit vývar z hovězích kostí nebo vývar scedit, až bude hotový.
Jak vařit vývar na želé maso
Na oheň postavte dvě pánve: velmi velkou, 10 litrů a 4 litry Vložte hovězí kosti do větší pánve a naplňte studenou vodou. Zbytek masa dejte do menší pánve a zalijte vroucí vodou. Osolte tolik, aby byla voda zřetelně přesolená. Když se vaří, stáhněte plamen na minimum a vařte, dokud se maso neoddělí od kostí.
Když se v pánvi s hovězími kostmi objeví pěna, snižte teplotu a snižujte, dokud nebude vývar čirý.
Když vaříte želé vepřové nohy, nenechte je vařit. Pouze na mírném ohni bude vývar čirý, bohatý a aromatický. A nezakrývejte pánev poklicí: slouží jako regulátor teploty, takže ji musíte úplně vyjmout nebo mírně zakrýt.
Jaké koření je vhodné pro želé maso
Můžete si vyrobit sáček gázy a dát tam 1 lžičku. zrnka černého pepře, půl lžíce nového koření, 3 stroužky česneku, které není třeba loupat, 3 stroužky, snítka čerstvého rozmarýnu dlouhá na prst, 3 snítky čerstvého tymiánu a svazek petrželky.
Sáček řádně zavažte bavlněnou nití a spusťte jej do pánve; Když je vývar téměř hotový, můžete přidat ještě pár bobkových listů, ale ne déle než 15 minut.
Kromě toho byste do vývaru na želé maso, stejně jako do jakéhokoli jiného, měli dát zeleninu: 3-4 mrkve, 3 obyčejné cibule, zelenou část pórku – to vše musí být omyto, oloupáno a zcela vloženo do pánve. Poté se zelenina vyjme, když se vzdá veškeré chuti, a vyhodí se.
Jak osolit želé maso
Když vaříte maso na želé, měli byste vodu osolit, aby se vám zdálo být dobře osolené, nebo dokonce mírně přesolené. Hotové želé maso dopadne přesně tak, jak potřebujete.
Jak podávat želé maso
Maso se zbaví kostí, vloží do forem a opatrně se nalije vývarem. A dáme přes noc do lednice ztuhnout. Můžete přidat lisovaný česnek, zvláště pokud máte vepřové želé.
Želé vepřové nohy a hovězí maso
Ingredience:
- 2 vepřové stehýnka;
- 1,5 kg hovězí stopky;
- 2 střední mrkve;
- 2 cibule;
- 3 bobkové listy;
- 6-8 zrnek černého pepře;
- sůl podle chuti;
- 5-6 stroužků česneku.
Příprava:
- Vepřové kýty podélně rozřízněte. Hovězí kýtu nakrájejte na dvě části tak, aby se kousky vešly do pánve. Naplňte studenou vodou po dobu 3-4 hodin.
- Poté maso omyjeme a oloupeme nožem.
- Mrkev a cibuli oloupeme. Vložte do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby hladina vody byla 6 cm nad úrovní masa. Přidejte mrkev a cibuli.
- Přiveďte k varu a okamžitě snižte teplotu. Seberte pěnu a vařte na velmi mírném ohni 6–7 hodin. Po 6 hodinách ochutnejte, jak se maso odděluje od kostí. Maso je hotové, když se snadno sundává. Další kontrolou hotovosti je namočit si prsty vývarem. Pokud se slepí, znamená to, že želé maso ztuhne i bez želatiny.
- Asi hodinu před koncem vaření rosolovitého masa vývar osolíme. Nezapomeňte ochutnat, aby se vám vývar zdál dobře osolený. Přidejte bobkový list a kuličky pepře.
- Maso na želé sejmeme z ohně. Maso vyjmeme a necháme vše vychladnout. Vývar přecedíme. Odstraňte maso z kostí. V případě potřeby nasekejte. Umístěte do želé nádob. Zalijte vývarem a dejte ztuhnout do lednice. Několik stroužků česneku můžete protlačit lisem a přidat do vývaru.
- Želé maso podáváme s hořčicí, křenem nebo česnekovou omáčkou.