Jak připravit dokonalé dušené zelí: Recept na měkké a šťavnaté jídlo

Dušené zelí je oblíbeným pokrmem nejen v zimních měsících. Ať už ho připravujete s masem, houbami, nebo jen jako samostatný pokrm, existuje jeden klíčový trik, který promění vaše zelí v neodolatelnou lahůdku. Jak na to? Čtěte dál a zjistěte tajemství dokonale měkkého a šťavnatého zelí.

Tajemství měkkého zelí

Klíčem k úspěchu je správné množství vody. Přidáním vody při dušení získáte nejen měkké zelí, ale také zachováte jeho přirozenou chuť. Stačí přidat půl sklenice vody na střední pánev, což odpovídá přibližně 1/5 objemu zelí. Toto množství zajistí dokonalou konzistenci bez přebytečné vlhkosti.

Recept na šťavnaté dušené zelí

Připravte si tento klasický recept na dušené zelí bez masa:

  • Ingredience:
    • 700 g zelí
    • 1 mrkev
    • 1 cibule
    • 1–2 lžíce rostlinného oleje
    • Sůl, pepř dle chuti
    • 1/2 sklenice vody
    • 1,5 lžíce cukru
    • 2 lžíce rajčatového protlaku

Postup:

  1. Zelí omyjte a nakrájejte na tenké proužky. Tenké plátky zajistí rychlejší přípravu a atraktivní vzhled.
  2. Cibuli nakrájejte na kostičky nebo půlkroužky, mrkev nastrouhejte nahrubo.
  3. Na pánvi rozehřejte olej a restujte cibuli s mrkví 7–10 minut, dokud nezískají zlatavou barvu. Poté je přendejte do samostatné misky.
  4. Na stejnou pánev přidejte další lžíci oleje a vložte nakrájené zelí. Pokud se nevejde vše najednou, počkejte, až zelí lehce zmenší svůj objem, a přidejte zbytek.
  5. Dušte zelí na středním plameni 10–15 minut. Přidejte sůl, pepř, cukr a rajčatový protlak.
  6. Zalijte vodou a dobře promíchejte. Nechte vše dusit dalších 15–20 minut na mírném plameni pod pokličkou, dokud zelí nezměkne.
  7. Na závěr přidejte restovanou cibuli a mrkev, promíchejte a poduste dalších 5 minut.

Tipy pro perfektní výsledek

  • Pokud chcete výraznější chuť, přidejte špetku kmínu nebo bobkový list.
  • Pro krémovější konzistenci můžete na konci přidat lžíci zakysané smetany.
  • Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte trochu chilli papričky nebo paprikového prášku.

Závěrem

Dušené zelí je univerzálním a jednoduchým pokrmem, který může být skvělou přílohou i hlavním jídlem. Díky tomuto receptu bude vaše zelí vždy měkké, šťavnaté a plné chuti. Vyzkoušejte ho a přesvědčte se sami!

Jak připravujete dušené zelí vy? Podělte se s námi o své oblíbené tipy!

Váš tým lodenice-ostrava.cz

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: