Krémová květáková polévka není jen pokrm, ale skutečné kulinářské umění
Jedná se o vydatné a chutné jídlo, které vám poskytne pocit pohodlí a zahřeje vás v chladném dni.
Ideální na oběd nebo večeři, tato polévka se připravuje poměrně rychle a díky jednoduchému složení je dostupná i začínajícím kuchařům a její recept jsme sdíleli na stránce alfiecooks. Recept je na 4-6 porcí.
Recept
Ingredience:
- Květák 1 hlava
- Bílá cibule 1 ks.
- Brambory 1 ks.
- Máslo 1 polévková lžíce. l
- Česnek 4 stroužky
- Tymián 1 polévková lžíce. l
- Zeleninový vývar 1l
- Krém 250 ml
- Zelená cibule
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
Příprava
- Zelí zbavíme listů a rozdělíme na květenství, nať nakrájíme nadrobno.
- Cibuli nakrájíme na kostičky a brambory nakrájíme na malé kousky pro rovnoměrné vaření.
- V hrnci zahřejte 1 polévkovou lžíci. l olivový olej na středním plameni. Přidejte máslo a rozpusťte ho.
- Přidáme nakrájenou cibuli a brambory, ochutíme špetkou soli a dusíme asi 5-10 minut, dokud zelenina nezměkne a provoní.
- Česnek a lístky tymiánu nasekáme nadrobno. Přidejte je k zelenině a opékejte další 2-3 minuty, dokud česnek nezačne uvolňovat své aroma.
- Do pánve přidejte růžičky květáku (několik kousků si nechte na podávání). Promíchejte a vařte dalších 5 minut, aby se zelí orestovalo a odhalilo svou jemnou chuť.
- Zalijte zeleninovým vývarem, dokud zcela nepokryje zeleninu. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a přikryté vařte 15–20 minut, dokud květák zcela nezměkne.
- Do pánve přidejte smetanu a promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Polévku přendejte do mixéru nebo použijte ponorný mixér. Polévku ušleháme do krémova.
- V případě potřeby přidejte trochu více vývaru, abyste dosáhli požadované konzistence. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Zbylé kousky květáku rozpůlíme a opečeme na pánvi, dokud nezkaramelizuje. To dodá pokrmu elegantní vzhled a další chuť.
- Nalijte polévku do krásných misek. Navrch dejte karamelizované kousky květáku, nakrájenou zelenou cibulku a pár kapek smetany.
- Krémovou polévku podávejte s horkým toastem namazaným máslem nebo křupavou bagetkou.
Krémová květáková polévka není jen pokrm, ale skutečné kulinářské dílo, které lze podávat jako každodenní oběd i jako gurmánskou možnost pro hosty. Vařte s radostí a překvapte své blízké svou dovedností.
Dobrou chuť!