Krémová květáková polévka: zajímavý recept na krémové jídlo

Krémová květáková polévka není jen pokrm, ale skutečné kulinářské umění

Jedná se o vydatné a chutné jídlo, které vám poskytne pocit pohodlí a zahřeje vás v chladném dni.

Ideální na oběd nebo večeři, tato polévka se připravuje poměrně rychle a díky jednoduchému složení je dostupná i začínajícím kuchařům a její recept jsme sdíleli na stránce alfiecooks. Recept je na 4-6 porcí.

Recept

Ingredience:

  • Květák 1 hlava
  • Bílá cibule 1 ks.
  • Brambory 1 ks.
  • Máslo 1 polévková lžíce. l
  • Česnek 4 stroužky
  • Tymián 1 polévková lžíce. l
  • Zeleninový vývar 1l
  • Krém 250 ml
  • Zelená cibule
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Pepř

Příprava

  1. Zelí zbavíme listů a rozdělíme na květenství, nať nakrájíme nadrobno.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky a brambory nakrájíme na malé kousky pro rovnoměrné vaření.
  3. V hrnci zahřejte 1 polévkovou lžíci. l olivový olej na středním plameni. Přidejte máslo a rozpusťte ho.
  4. Přidáme nakrájenou cibuli a brambory, ochutíme špetkou soli a dusíme asi 5-10 minut, dokud zelenina nezměkne a provoní.
  5. Česnek a lístky tymiánu nasekáme nadrobno. Přidejte je k zelenině a opékejte další 2-3 minuty, dokud česnek nezačne uvolňovat své aroma.
  6. Do pánve přidejte růžičky květáku (několik kousků si nechte na podávání). Promíchejte a vařte dalších 5 minut, aby se zelí orestovalo a odhalilo svou jemnou chuť.
  7. Zalijte zeleninovým vývarem, dokud zcela nepokryje zeleninu. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a přikryté vařte 15–20 minut, dokud květák zcela nezměkne.
  8. Do pánve přidejte smetanu a promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  9. Polévku přendejte do mixéru nebo použijte ponorný mixér. Polévku ušleháme do krémova.
  10. V případě potřeby přidejte trochu více vývaru, abyste dosáhli požadované konzistence. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  11. Zbylé kousky květáku rozpůlíme a opečeme na pánvi, dokud nezkaramelizuje. To dodá pokrmu elegantní vzhled a další chuť.
  12. Nalijte polévku do krásných misek. Navrch dejte karamelizované kousky květáku, nakrájenou zelenou cibulku a pár kapek smetany.
  13. Krémovou polévku podávejte s horkým toastem namazaným máslem nebo křupavou bagetkou.

Krémová květáková polévka není jen pokrm, ale skutečné kulinářské dílo, které lze podávat jako každodenní oběd i jako gurmánskou možnost pro hosty. Vařte s radostí a překvapte své blízké svou dovedností.

Dobrou chuť!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: