Připravují se z nastrouhaných syrových brambor, díky čemuž je pokrm bohatý a zároveň jemný.
Tyto řízky podle receptury z Ternopilu vypadají jako běžné řízky z masa. Při jejich přípravě se však používají nastrouhané syrové brambory, které pokrm zasytí a zároveň zjemní. RBC-Ukraine hovoří o tom, jak připravit bramborové a masové řízky podle receptu z Ternopilu s odkazem na kulinářský kanál YouTube „KARPATSKÉ CREASES“.
Recept na řízky z masa a brambor
Ingredience:
- horká voda – 200 ml
- brambory – 2 ks.
- špachtle – 500 g
- cibule – 1 ks.
- sušenky – 75 g
- sůl – 1 lžička.
- pepř – podle chuti
- koření na grilování – 1 lžička.
- rostlinný olej – na smažení
Příprava:
- Kotlety s bramborem podle receptury Ternopil jsou nejlepší z domácího mletého masa. K tomu použijte čerstvé maso z lopatky.
- Místo sušenek můžete použít sušený chléb. Potřebuje nasáknout zalitím horkou převařenou vodou a zároveň maso rozdrtit na mleté maso. Na mleté maso je potřeba umlít i oloupanou cibuli.
- Brambory je potřeba oloupat a nastrouhat na hrubém struhadle. Když jsou krekry nasáklé, vymačkejte z chleba tekutinu a drobenku přidejte k ostatním surovinám.
- Aby byla chuť řízků výraznější, je třeba do mletého masa přidat sůl, pepř a koření. Ingredience důkladně promíchejte a mleté maso nechte 20-30 minut louhovat, směs tak nasaje více chutí.
- Z mletého masa tvoříme řízky – na jeden výrobek je potřeba asi jedna polévková lžíce hmoty. Pro snazší formování řízků si můžete namočit ruce ve studené vodě. Na pánvi rozehřejeme olej a řízky opečeme z každé strany dozlatova.
- Poté však ještě nejsou řízky hotové, je třeba je dusit. Doporučuje se to udělat na pánvi se silnými stěnami, nalít do misky 100-150 ml vody nebo vývaru a podle potřeby přidat bobkové listy a kuličky pepře.
- Kotlety s bramborem dusíme přikryté 10 minut na mírném ohni. Poté si můžete dopřát pokrm ternopilské kuchyně.