Obě odrůdy mají své výhody
Fazole jsou všestrannou potravinou, která nejen nahrazuje živočišné bílkoviny, ale poskytuje také významné zdravotní výhody. Je bohatý na aminokyseliny, vitamíny, vlákninu a minerály a dodává se v různých typech, z nichž každý má své vlastní speciální vlastnosti. RBC-Ukraine říká, který druh fazolí je pro tělo nejzdravější.
Bílé fazole: zdroj vitamínů a silné imunity
Bílé fazole obsahují širokou škálu vitamínů (A, B, C, E, K, PP), včetně vitamínu B9, který podporuje rozvoj oběhového a imunitního systému. Tento druh je také bohatý na hořčík, síru, vápník, železo a měď, což stimuluje tvorbu hemoglobinu.
Pravidelná konzumace bílých fazolí:
- posiluje imunitní systém díky obsahu vitamínu C;
- zlepšuje trávení a normalizuje metabolismus;
- má pozitivní vliv na nervový systém.
Bílkoviny v bílých fazolích navíc podporují obnovu buněk a jejich systematická konzumace posiluje srdeční sval a kostní tkáň. Odborníci však radí omezit to na dvě sklenice týdně.
Červené fazole: superpotravina pro energii a mládí
Červené fazole jsou stejně zdravým produktem, který obsahuje vitaminy C, D, E a B a také mikroelementy, jako je zinek, draslík, železo a kyselina listová. Tento druh má speciální aminokyseliny, zejména:
- Tryptofan, který zlepšuje spánek a zmírňuje stres.
- Lysin, který bojuje proti infekcím a virům a také zabraňuje malignitám.
- Histidin, důležitý pro boj s anémií.
Výhody červených fazolí:
- podporovat zdraví srdce kyselinou listovou;
- zvýšené hladiny hemoglobinu;
- čištění těla od toxinů a normalizace metabolismu;
- působí proti stárnutí a bojuje proti vráskám.
Tato odrůda se také aktivně používá v dietní výživě, protože speciální enzymy v jejím složení pomáhají zpomalit vstřebávání sacharidů, což pomáhá stabilizovat váhu.
Co si vybrat: bílé nebo červené fazole?
Obě odrůdy mají své výhody. Bílé fazole pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi, čistí cévy od cholesterolu a normalizují krevní tlak. Červená je zároveň nepostradatelným pomocníkem v boji s anémií, podporuje omlazení organismu a má velkou energetickou hodnotu.