Na seznamu jsou opotřebovaná prkénka a staré příbory.
Organizační experti poradili, jakých předmětů ve vaší kuchyni byste se měli zbavit do Nového roku 2025. Podle eatwell.com na základě svých doporučení sestavili seznam 10 takových předmětů.
Tento seznam obsahoval:
- Staré houby. Studie z roku 2022 v Journal of Applied Microbiology zjistila, že použité kuchyňské houby obsahují mnoho různých typů potenciálně škodlivých bakterií. USDA říká, že neexistuje žádná spolehlivá metoda, která by zajistila, že vaše houba nebude křížově kontaminovat vaše ruce, kuchyňské linky nebo jídlo. Místo toho je doporučují často měnit.
- Opotřebovaná prkénka. Podle USDA se drážky v opotřebovaném prkénku obtížně důkladně čistí a mohou se stát živnou půdou pro bakterie, které mohou způsobit různé nemoci.
- Staré příbory. Profesionální šéfkuchařka, generální ředitelka a zakladatelka Feasting at Home, Sylvia Fontaine, varovala, že kousky gumy nebo dřevěné štěpky ze starých spotřebičů se mohou při vaření odlomit, což může být nebezpečné.
- Nepoužívaná zařízení a jejich návody. Udělejte si inventář a zvažte prodej nebo darování čehokoli, co nepoužíváte. Profesionální organizátorka z Organized Artistry Stacy Ejean Murray poznamenala, že staré návody na věci, které už nevlastníte, jsou nepořádek. I když jsou ploché, stále zabírají cenné místo ve vaší kuchyni, říká.
- Koření, brčka a jednorázové příbory. Zkontrolujte jejich data expirace a vyhoďte všechny, které vypršely. Pokud neexistuje datum expirace, vyhoďte ty, které se zdají staré a ty, které pravděpodobně nebudou použity.
- Magnety do kuchyně. Nechte si pouze své oblíbené magnety a zbytek vyhoďte.
- Staré koření. Podle USDA může celé koření vydržet dva až čtyři roky, zatímco mleté koření vydrží při pokojové teplotě až tři roky. Koření však může ztratit velkou část své chuti a vůně a časem zatuchne.
- Káva. Pokud máte ve spíži zásoby kávy, projděte ji a zbavte se toho, co je zašlé. Spoluzakladatelka Cook for Folks Anna Silver doporučila označit sáček nebo nádobu s kávou při každém otevření aktuálním datem, abyste vždy věděli, jak je čerstvá.
- Stolní olej. Olej na vaření nevydrží tak dlouho, jak si myslíte. Chuť je zatuchlá, žluklá a kyselá a časem ztrácí své aromatické vlastnosti. Pokud si nejste jisti, jak dlouho byla láhev oleje otevřená, vyhoďte ji.
- Poškozené potraviny při zmrazení. Nezapomeňte zkontrolovat data expirace zakoupených produktů. Pokud se jedná o jídlo, které jste uvařili nebo zmrazili pro pozdější konzumaci, zkontrolujte, zda nejeví známky popálení mrazem, doporučuje profesionální organizátor a majitelka Living Simplified Lauren Saltman.