Vyplatí se přidat do jídelníčku potraviny, které mohou stav zmírnit.
Nadýmání může způsobit silnou bolest, která vám může někdy způsobit horko. Vyplatí se přidat do jídelníčku potraviny, které mohou stav zmírnit. Informovala o tom RBC-Ukraine s odkazem na instagramovou stránku gastroenteroložky Evgenia Belinskaya.
Zázvor
Podle odborníka obsahuje účinné látky gingerol a shogaol, které stimulují vylučování žaludeční šťávy a žluči.
Zázvor má také antiemetické, protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Kromě toho má karminativní účinek, to znamená, že podporuje odstraňování plynů.
Ananas
Ovoce obsahuje bromelain, který podporuje štěpení bílkovin. Vysoký obsah vody a vlákniny má pozitivní vliv na střevní motilitu.
Mátový čaj
Má antispasmodické vlastnosti na gastrointestinální trakt; mentol v nápoji zlepšuje střevní motilitu.
Jogurt a další vlastnosti fermentovaného mléka
Tyto potraviny mohou mít pozitivní i negativní vliv na nadýmání. Na jednu stranu jsou výborným zdrojem probiotik, na druhou stranu přítomnost laktózy, sladidel ve složení a nadměrná konzumace může mít opačný efekt.
banány
Díky vysokému obsahu draslíku podporují odvod tekutin a obsahují také látky podobné hlenu, které mají obalující účinek.
Je důležité dodržovat normu – ne více než 1-2 banány denně.
Papája
Obsahuje enzym papain, který pomáhá štěpit bílkoviny na aminokyseliny a zlepšuje peristaltiku.
Lidé s alergií na latex by měli papáju konzumovat opatrně, protože nezralé ovoce obsahuje sloučeniny podobné latexu. Také se ovoce nedoporučuje těhotným ženám, kvůli účinku na hladké svalstvo dělohy. Zázvor, ananas a papája by se neměly konzumovat, pokud máte žaludeční vřed, a měly by být konzumovány opatrně, pokud máte GERD (gastroezofageální refluxní onemocnění) nebo jste individuálně citliví na produkt.
Mátový čaj není vždy vhodný pro pacienty s GERD, protože může dále uvolnit dolní jícnový svěrač.