Bramborová kaše je vynikající, ale můžete je udělat ještě chutnější.
Bramborová kaše s pečeným česnekem a slaninou je skvělý způsob, jak si vzít známou přílohu se sofistikovanějším nádechem. Místo másla a mléka tento recept používá hustou smetanu a smažená slanina dodává kaši křupavost a texturu, píše Focus.
Toto pyré můžeme podávat ke steaku, řízku nebo si k pyré jednoduše připravit čerstvý zeleninový salát.
Bramborová kaše s pečeným česnekem
Ingredience:
- brambory – 1 kg;
- česnek – 3 hlavy;
- slanina nebo hrudí – 200 g;
- smetana 20% – 200 ml;
- rostlinný olej – 2 polévkové lžíce. l.;
- uzená paprika (volitelně) – 1 lžička;
- sůl, čerstvě mletý černý pepř.
Příprava:
- Předehřejte troubu na 200°C. Hlavičky česneku rozřízněte příčně napůl a položte je na dva velké kusy alobalu naskládané do středu na sebe. Řeznou stranu česneku pokapeme olejem a osolíme. Zvedněte okraje fólie a utěsněte, abyste vytvořili těsně uzavřený sáček. Vložte zabalený česnek do trouby a pečte 30-40 minut.
- Brambory oloupeme a bez nakrájení je vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou. Vařte asi 30 minut.
- Zatímco se brambory vaří, nakrájíme najemno slaninu, dáme do studené pánve, zahřejeme na střední teplotu, zalijeme 100 ml studené vody a za stálého míchání vaříme 10 minut tuk. Kousky slaniny by měly být propečené. Do slaniny nalijeme smetanu, dochutíme pepřem a stáhneme z ohně.
- Když je česnek upečený a hodně měkký, vymačkejte do směsi smetany a slaniny dužinu ze slupek a vidličkou lehce rozdrťte stroužky česneku.
- Z hotových brambor úplně slijte vodu, brambory osušte na mírném ohni v hrnci, aby se odpařila zbylá voda a dejte stranou. Smetanu a slaninu dejte na oheň a zahřívejte téměř do varu. Pokud používáte papriku, přidejte ji nyní.
- Smetanu se slaninou a česnekem vlijeme do brambor a rozmačkáme na kaši. A podávejte lahodné pyré ihned na stůl.