Proč se klobása krájí diagonálně: z nějakého důvodu

Existuje několik důvodů, proč se klobása krájí spíše diagonálně než rovně.

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se klobásy krájí pod určitým úhlem? Všeobecně se uznává, že takto vypadá krásnější – a je to částečně pravda, ale nejen proto. Prozradíme vám, proč se klobása krájí šikmo a jak ji správně nakrájet, aby byla chutnější.

Proč se klobása krájí diagonálně?

Začněme tím, že je zvykem krájet uzené klobásy šikmo. Uzenina „Varenka“ je v podstatě homogenní hmota, lze ji krájet pod pravým i šikmým úhlem, chuť to nijak neovlivňuje. Ale uzená klobása, která se vyrábí z mletého masa, musí být nakrájena diagonálně. A proč:

  • klobása nakrájená pod úhlem má vždy atraktivnější vzhled a je lépe vidět, proto se takto nakrájené klobásy umisťují do výloh;
  • šikmé plátky klobásy si lépe udrží tvar a nerozpadnou se, i když jsou sebetenčí – to je opět odkaz na estetiku;
  • Některé uzené klobásy jsou po tepelné úpravě tužší a hustší, takže je snazší je krájet pod správným úhlem.

Ale to není vše – ukázalo se, že řezání ovlivňuje chuť uzeného masa.

Zde je návod, jak nakrájet klobásu pod úhlem, abyste získali její chuť:

  1. Napůl uzenou klobásu (tenké „bochníky“) je vhodnější krájet pod úhlem 35-40 – díky tomuto krájení vypadá nejen estetičtěji a má větší průměr, ale také odhalí svou chuť;
  2. syrová uzená klobása se krájí na tenké plátky pod ještě větším úhlem – alespoň 45 stupňů – jak již bylo řečeno, velmi to usnadňuje samotný proces krájení, protože takové klobásy jsou velmi husté a jako v případě polouzených výrobků nejtenčí plátky vám lépe umožní ocenit chuť klobásy.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 1 from 5 )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: