Proč se želé vývar zakalí a jak to opravit

Jak opravit zakalený vývar na želé maso? Ukazuje se, že vše je docela jednoduché

Je velmi snadné zničit želé vývar, pokud zvolíte špatné ingredience, přidáte sůl ve špatnou dobu nebo zapomenete ztlumit oheň. A nyní se kapalina již zakalila. Oprava této situace je poměrně jednoduchá.

Jak opravit zakalený vývar na želé maso? Ukazuje se, že vše je docela jednoduché. Kuchaři nejčastěji používají metodu tažení pomocí běžného slepičího vejce.

Kreslení je proces „vytahování“ přebytečných „vloček“ a zákalu z vývaru. Nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout, je použít vaječný bílek.

Po dokončení vaření masa, kostí a dalších produktů, které budou základem želé, je třeba je vyjmout z pánve a počkat, až se vývar ochladí na asi 70 stupňů. Co nejvíce odstraňte veškerý tuk, který plave na povrchu tekutiny. To lze provést lžící.

Oddělte bílek od žloutku, lehce prošlehejte metličkou nebo vidličkou a poté tenkým pramínkem vlijte do vývaru. Pánev s tekutinou postavte zpět na sporák a za občasného míchání přiveďte k varu. Protein se během procesu srazí. Jakmile se na povrchu objeví bublinky, stáhněte plamen na minimum a poté vařte asi 4-5 minut.

Protein pohltí vše, co vývar zakalí, a pak jednoduše klesne ke dnu. Pokud plave na hladině, můžete jej nabrat lžící. Poté tekutinu jednoduše sceďte přes trojitou tenkost. Ve výsledku tak získáte čirý vývar pro lahodné želé maso.

Ke korekci zakaleného želé vývaru můžete použít i malé množství mletého masa. Stačí smíchat s bílkem, naředit studenou vodou (stačí jen trochu) a přidat do vývaru. Za stálého míchání přivedeme tekutinu k varu. A pak vařte další 2-3 minuty. Mleté maso by mělo klesnout ke dnu a absorbovat vše, co zakalí tekutinu. Poté je třeba vývar důkladně scedit.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: