Tento zelný koláč se velmi příjemně vaří v zimě, když chcete něco uspokojujícího.
Tento zelný koláč je velmi rychlý a jednoduchý na přípravu. Protože základem je kynuté těsto, které nemusí stát. Zároveň během pečení neztvrdne – koláč se rozpustí v ústech. Náplň si ale můžete vybrat libovolnou. Jen se zelím je to nejjednodušší, píše Focus.
Ingredience na kapustový koláč jsou určeny do formy o průměru 28-30 cm.
Zelný koláč
Ingredience:
Pro test:
- mouka – 3,5 šálků;
- mléko – 3/4 šálku;
- cukr – 1,5 lžíce. l.;
- margarín – 180 g;
- žloutky – 3 ks;
- zakysaná smetana – 2 polévkové lžíce. l.;
- živé droždí – 25 g;
- soda — na špičce nože;
- špetka soli.
Na náplň:
- zelí – 1/2 malé hlávky zelí;
- voda – 1/2 šálku;
- sůl – 1-2 špetky;
- mletý černý pepř.
Příprava:
- Místo živého droždí můžete použít sušené instantní droždí – budete ho potřebovat 5 g. V tomto konkrétním receptu byste neměli nahrazovat margarín máslem. Těsto může srazit a druhý den příliš ztuhnout. Jako poslední možnost, pokud chcete krémovější chuť, můžete použít margarín a máslo v poměru 1:1.
- Trouby jsou stejně jako sklenice pro každého jiné, spolehněte se tedy nejen na čísla, ale také na vzhled koláče. Pokud například těsto během pečení rychle zhnědne, ale přesto je potřeba dopéct, snižte teplotu o 5–10 °C a koláč položte na nižší úroveň. Vršek můžete navíc přikrýt pergamenem, aby se nepřipálil.
- Zelí nakrájíme na střední proužky, dáme na pánev a na mírném ohni podusíme. Po 10 minutách promíchejte, přidejte půl sklenice vody, přikryjte pokličkou.
- Zelí za občasného míchání dusíme asi 25 minut, dokud nezměkne a lehce zezlátne. Dáváme pozor, aby se nepřipálila.
- Zatímco se zelí dusí, můžete udělat těsto. Rozpusťte balíček margarínu v mikrovlnné troubě.
- Poté vložte sklenici mléka do mikrovlnné trouby a zahřívejte ji asi minutu. Do teplého mléka přidejte droždí a míchejte, dokud se nerozpustí.
- Nalijte margarín a mléko s droždím do jakékoli vhodné nádoby, přidejte žloutky, cukr, zakysanou smetanu, sodu a špetku soli. Směs. Začneme za stálého míchání postupně do směsi přidávat mouku – v ideálním případě je lepší ji prosít. Asi po třetí sklenici bude mít těsto takovou konzistenci, že ho budete muset hnětat rukama.
- Od této chvíle začněte přidávat mouku po malých dávkách a hněteme těsto, dokud se nezačne odtahovat od vašich rukou – možná to bude trvat ne tři a půl sklenice mouky, ale všechny čtyři.
- Správně uhnětené těsto se nelepí na ruce
- Mělo by být velmi měkké, máslové, bez viditelných stop mouky.
- Formu vyjmeme a vymažeme olejem. Hrudku těsta rozdělte na dvě části: jednu větší, pro spodní část, druhou menší, pro horní vrstvu.
- Do formy rozprostřeme první polovinu těsta, rovnoměrně rozetřeme zelí, druhou část těsta rozválíme nebo protáhneme rukama, přikryjeme jím náplň a okraje připevníme. Uprostřed koláče udělejte nožem dírky.
- Horní a spodní vrstvu těsta upevníme co nejbezpečněji
- Vršek koláče potřeme žloutkem, vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a pečeme 40 minut. Pokud je koláč zespodu trochu nedopečený, není nutné prodlužovat dobu pečení. Můžete vytáhnout z trouby a nechat přikryté, uvaří se samo.