Jehněčí burger je skvělou alternativou ke klasickému hovězímu masu
Domácí hamburger je skvělý nápad na lahodný oběd nebo večeři, zvláště pokud je vyroben ze šťavnatého jehněčího masa a pikantního koření. Tento burger vás nejen překvapí svou bohatou chutí, ale stane se i skutečnou ozdobou vašeho stolu.
Dietetická stránka sdílela recept na šťavnatý jehněčí burger, který si určitě budete chtít uvařit.
Recept
Ingredience:
Na řízky:
- Jehněčí kotlety 2 ks.
- Paprika 1 lžička
- Oregano 1 lžička
- Hořčičný prášek 1/2 lžičky
- italské koření 1 lžička
- Sůl
- Olivový olej 1 polévková lžíce.
- Cheder
Na omáčku:
- Řecký jogurt 1/4 šálku
- Strouhaný tvaroh 2 polévkové lžíce.
- Okurky 1 ks.
- Citronová šťáva 1/2 ks.
- Česnekové koření 1/4 lžičky
- Suchý kopr 1/4 lžičky
Odeslání:
- Brioškové housky
- Polevy dle vlastního výběru (hlávkový salát, rajčata, karamelizovaná cibule atd.)
Příprava
- Ve velké míse smíchejte všechna koření: uzenou papriku, oregano, hořčičný prášek, italské koření a sůl.
- Vytvarujte dvě stejně velké placičky. Aby zůstaly ve tvaru, můžete je před smažením mírně zchladit.
- Rozpálíme pánev nebo gril, přidáme olivový olej a poklademe řízky. Smažte je 5-6 minut na každé straně, dokud se nevytvoří chutná kůrka.
- Zkontrolujte vnitřní teplotu masa – měla by dosahovat přibližně 71°C.
- Do malé misky přidejte jogurt, strouhaný sýr, nakrájenou okurku, citronovou šťávu, česnekový prášek a kopr. Všechny ingredience dobře promícháme a dáme stranou, aby se omáčka trochu vyluhovala.
- Housky rozkrojte napůl a zlehka je opečte na suché pánvi nebo grilu, aby získaly lehkou křupavou texturu.
- Nyní přichází ta zábavná část – úklid vašeho burgeru.
- Spodní polovinu housky potřeme trochou omáčky, přidáme horký řízek s taveným sýrem a přidáme oblíbené polevy. Salát, šťavnaté plátky rajčat nebo karamelizovaná cibule.
- Přikryjte burger horní částí housky a vychutnejte si.
Poraďte:
- Aby byl burger ještě šťavnatější, můžete do mletého masa přidat trochu smetany nebo najemno nastrouhanou cibuli.
- Pokud nemáte jogurt, můžete ho snadno nahradit hustou zakysanou smetanou.
- Pro jasnou chuť můžete do řízků přidat špetku čerstvého rozmarýnu nebo máty.
Jehněčí burger je skvělou alternativou ke klasickému hovězímu masu. Tento burger, bohatý na koření a jemné maso, se stane vaší novou kulinářskou posedlostí.