Budete potřebovat hodně zakysané smetany, ale dort bude úžasně chutný.
Na Silvestra si pravděpodobně budete chtít připravit lahodný dort a tento rychlý recept na Smeetannik je ideální, abyste vařením nemuseli strávit příliš mnoho času. Budete potřebovat hodně zakysané smetany: část z ní půjde do těsta a část do krému, píše Focus.
Rychlý dort ze zakysané smetany
Složení: 1:
- Dvě vejce;
- cukr – 2 šálky;
- máslo – 50 g;
- mouka – 1½ hrnku;
- zakysaná smetana – 600 g;
- jedlá soda – ½ g;
- vanilin – na špičku nože;
- kakao, čerstvé ovoce a bobulovité ovoce dle vlastního výběru.
Příprava:
- Rozpusťte máslo. Vejce vyšlehejte s cukrem (1 šálek) a rozpuštěným máslem do pěny. Přidáme zakysanou smetanu (200 g), jedlou sodu, vanilin a mouku.
- V případě potřeby můžeme těsto rozdělit na dvě části a do jedné z nich přidat kakao, aby se koláče vybarvily do dvou barev. Těsto vlijte do olejem vymazané formy. Pečeme 20-30 minut při teplotě 160 °C.
- Na krém dobře vyšlehejte zakysanou smetanu (400 g) s 1 lžící cukru, dokud se zcela nerozpustí.
- Hotové dorty nechte vychladnout. Dortíky rozkrájejte na vrstvy. Bohatě je potřete krémem, koláče položte na sebe a nechte 3-5 hodin odležet. Vršek dortu ozdobte ovocem, čokoládou, ořechy nebo plátky ovoce.