Při vaření čaje se z obyčejných čajových sáčků uvolňují až miliardy mikroplastových částic, zjistila podrobná studie.
Mnoho lidí je přesvědčeno, že čaj je pro tělo velmi prospěšný. Je tomu tak, ale existují výjimky. Španělští vědci z Barcelonské univerzity varují před pitím čaje uvařeného v čajových sáčcích. Strona Zdrowia nám říká, proč byste se ho měli vzdát.
Proč je čaj v sáčcích škodlivý?
Při vaření čaje se z obyčejných čajových sáčků uvolňují až miliardy částic mikroplastů, zjistila podrobná studie. Střevní buňky je absorbují, a dokonce jim umožňují proniknout do buněčného jádra.
Španělský tým použil řadu pokročilých analytických technik k přesné charakterizaci mikroplastů a nanoplastů, které se uvolňují z různých druhů čajových sáčků dostupných v obchodech.
Jak upozorňují odborníci, množství uvolňovaných částic je obrovské. Při vaření čaje se z polypropylenu uvolnilo 1,2 miliardy částic na mililitr.
U celulózy je to mnohem méně, ale stále hodně, 135 milionů částic na mililitr, a u nylonu jen něco přes 8 milionů.
„Podařilo se nám tyto znečišťující látky charakterizovat inovativním způsobem pomocí souboru pokročilých technik. Jedná se o velmi důležitý nástroj pro rozvoj výzkumu potenciálního vlivu těchto látek na lidské zdraví,“ říká autorka studie Alba Garcia.
Jak se mikroplasty dostávají do těla?
Vědci také učinili znepokojivá pozorování. Částice plastů byly speciálně obarveny a vystaveny různým typům lidských střevních buněk.
Jak ukázaly experimenty, střevní buňky produkující hlen nejlépe přijímaly mikro- a nanoplasty. Tyto částice navíc pronikly i do buněčného jádra obsahujícího genetický materiál. Tyto výsledky poukazují na klíčovou roli střevního hlenu při vychytávání těchto částic a zdůrazňují potřebu dalšího výzkumu účinků jejich chronické expozice.