Vejce budou čerstvá po dobu 12 měsíců: stačí provést pouze jednu akci.

Vejce mohou vydržet čerstvá až rok, pokud je tento výživný produkt správně skladován, upozorňuje Britská rada vaječného průmyslu.

Zkopírovaný odkaz

Jak prodloužit trvanlivost vajec – budou čerstvá až 12 měsíců / Collage Glavred, foto:

Co se dozvíte:

  • Jak prodloužit trvanlivost vajec
  • Jak správně zmrazit vejce v mrazničce

Je všeobecně známo, že vejce je lepší skladovat v chladničce než při pokojové teplotě. Balená vejce vydrží v lednici čerstvá přibližně tři týdny. Oddělené bílky lze uchovávat v uzavřené nádobě až tři týdny, zatímco žloutky by se měly uchovávat pod pokličkou až tři dny, uvádí Express.

Čajová lžička stačí: Co přidat při vaření vajec, aby se skořápky snadno loupaly.

Pro ty, kteří chtějí vejce dlouhodobě skladovat, existuje jednoduchá metoda. Podle Britské rady vaječného průmyslu lze vejce bezpečně skladovat až 12 měsíců. Díky tomu je můžete mít po ruce pro případné vaření.

Rada doporučuje zmrazovat vejce vcelku nebo odděleně žloutky a bílky, aby se zabránilo plýtvání potravinami. Optimální je zmrazená vejce spotřebovat do čtyř měsíců, aby si zachovala maximální čerstvost.

„Chcete-li zmrazit celá vejce, je třeba bílky a žloutky rozšlehat dohromady. Obsah nalijte do nádoby vhodné pro mrazení, označte datem, uzavřete a zmrazte,“ upozorňují odborníci.

Odborníci z British Egg Industry Council považují zmrazení vaječných bílků za „jednoduchý proces“: stačí bílky nalít do nádoby, promíchat, uzavřít a vložit do mrazničky. Pro urychlení rozmrazování lze bílky zmrazovat po dávkách.

Tento tip je užitečný zejména v případech, kdy recepty vyžadují pouze žloutky nebo bílky a je potřeba zachránit zbytky, které by mohly přijít nazmar.

Pokud máte zájem dozvědět se více o tom, jak správně vařit vejce a proč je třeba přidávat sůl, doporučujeme náš materiál: Proč byste měli při vaření vajec přidávat sůl: tajemství zkušených hostitelek.

Se žloutky je site o něco složitější, je třeba je nejprve oddělit a umístit do nádoby. Protože žloutky mají hustší konzistenci, mohou při zmrazení bez přípravy zhoustnout a stát se nevhodnými k vaření. Abyste tomu předešli, přidejte do žloutků půl lžičky soli nebo 1-1,5 lžíce cukru na každých 240 ml vaječného výrobku, přičemž sůl volte pro slané pokrmy a cukr pro sladké pokrmy.

Před použitím je důležité vejce řádně rozmrazit. Ať už se jedná o zmrazené bílky, žloutky nebo celá vejce, měla by být zcela rozmrazena a použita pouze do důkladně uvařených pokrmů. Mražená vejce by se neměla vařit ihned po zmrazení. Vejce rozmrazte tak, že je přes noc přenesete z mrazničky do chladničky. Rychlým způsobem je vložení nádoby do studené vody. Po rozmrazení by se vejce měla ihned použít.

Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.

Share to friends
Rating
( 6 assessment, average 3.17 from 5 )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: