Ne každý ví, z čeho se instantní nudle vyrábějí, přestože je mnoho lidí miluje.
Zkopírovaný odkaz
Z čeho se skládá Mivina / koláž: Glavred, foto: unsplash.com
Různé druhy instantních nudlí, jako je „Mivina“, „Rolton“ a další, jsou velmi oblíbené kvůli pohodlnosti konzumace takového jídla a také jeho levnosti. Ne každý však ví, z čeho se „Mivina“ vyrábí a zda je zdravá, nebo naopak škodlivá.
Doporučujeme také přečíst si následující materiál: Jen génius dokáže najít chybu na obrázku za 5 sekund: úžasný optický klam.
Pravděpodobně většina z nás alespoň jednou v životě vyzkoušela takové nudle, které lze jednoduše zalít vroucí vodou a během několika minut zkonzumovat. Mnoho lidí takový výrobek používá pravidelně – někdo kvůli úspoře času na přípravu, někdo kvůli atraktivní ceně. Může však být takový výrobek zdraví škodlivý?
Historie vzniku takových nudlí je poměrně zajímavá. Předpokládá se, že první instantní nudle se objevily v Číně již v 16. století. Byl to však Japonec Ando Momofuku, který takový výrobek uvedl do masové výroby. V roce 1958 založil společnost, která se specializovala na výrobu nudlí Chikin Ramen (s kuřecí příchutí). Později se tento výrobek rozšířil i do dalších zemí.
Na Ukrajině se instantní nudle objevily v devadesátých letech minulého století.
V průběhu desetiletí prošly tyto nudle jak vnějšími změnami, tak změnami ve svém složení. Nyní se například často vyrábějí vlnité. A tento tvar byl vynalezen z určitého důvodu – vytváří efekt, že je na talíři více jídla.
Co se tedy do „Miviny“ přidává a z čeho se výrobek této i jiných značek vyrábí. Samotné nudle se skládají z mouky a osolené vody. Z těchto surovin se nejčastěji připravuje těsto, které se pak krájí na tenké proužky a vaří v páře. Mouka je obvykle pšeničná mouka na pečení.
Někdy se však v ingrediencích vyskytuje také škrob nebo guma g – zahušťovadla vyráběná z brambor a fazolí.
Po nakrájení a spaření se těsto suší, nejčastěji za použití vařícího rostlinného oleje. Nudle se pak tvarují do briket a balí se.
Nudle se dnes zpravidla neprodávají samotné, ale se sušenou zeleninou, kořením a solí, které se vkládají do sáčků spolu s nudlovou briketou. Často se přidává také malé množství rostlinného oleje nebo omáčky balené v malém sáčku.
Zneužívat takový výrobek ve stravě se však nevyplatí, protože obsahuje málo bílkovin, vlákniny a vitaminů, které jsou pro zdraví velmi důležité.
Co je to mivina?
„Mivina“ je obchodní značka potravinářských polotovarů, které vyrábí charkovská společnost „Technocom“. Od roku 2010 je tento závod divizí společnosti Nestlé Česká republika a od téhož roku vyrábí výrobky pod jinou obchodní značkou – Nestlé.
V roce 1995 začala korporace Technocom prodávat instantní vermicelli pod názvem „Mivina“. Brzy se tento název stal mezi ukrajinskými spotřebiteli pojmem – často se vermicelli, která se připravuje spařením vroucí vodou po dobu několika minut, nazývá „mivina“, a to bez ohledu na výrobní společnost. Společnost založil Vietnamec Pham Nhat Viong.
Zajímavé je, že slovo „Miwina“ pochází z „mì Việt Nam“, což podle Wikipedie znamená ve vietnamštině „vietnamské nudle“.
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.