Kachanová kaše je složitý a pracný, ale velmi chutný pokrm, který se připravuje v Poltavské oblasti.
V Poltavské oblasti se vaří kaše z cachy – výživný a výživný pokrm se složitou recepturou. Technika vaření takovýchto krup je poměrně pracná, ale na jejich chuť nikdy nezapomenete. Kvalifikované hospodyně se při její přípravě nadřely, proto se kachanka podávala jen o velkých svátcích.
Dnes už málokdo z Ukrajinců ví, co je to kachanka – recept je zapomenutý a v restauracích se téměř nepodává. Nikdy však není pozdě připojit se k ukrajinskému kulinářskému dědictví.
Co je kačanská kaše – historie pokrmu
Kačanka neboli kachanaya kaše je proso ve směsi vajec a mouky. Aby se zrno rovnoměrně pokrylo těstem a získalo kulatý tvar, dlouho se válí nebo třese. Hotové kroupy se vaří s kuřecím vývarem. Tento recept je starý asi 300 let a připravoval se pouze při významných příležitostech.
Původně se pokrm podával rodícím ženám při křtu jejich dětí. Ve starověku byla vysoká úmrtnost kojenců. Proto se děti křtily hned po narození a na hostinu na počest této události se přinášela kaše uvařená na slepičím vývaru. Výživný pamlsek pomáhal matce, aby se po porodu rychleji zotavila.
Později se kachanka začala podávat i na svatbách. Pokrm byl považován za slavnostní kvůli složitému procesu přípravy a drahým surovinám. Začalo se připravovat několik dní před oslavou.
V dnešní době je kaše cachaça považována za pochoutku. Taková kaše se vždy připravuje ručně a vyžaduje velké množství vajec (asi 60 vajec na velkou mísu). To vše určuje její vysokou cenu.
Tradiční kaše – jak ji připravit
Pokud chcete uvařit slavný pokrm poltavských mistrů, budete potřebovat hodně peněz a úsilí. Ale výsledek vás rozhodně ohromí.
Ingredience: 1:
- proso – 100 g;
- vejce – 10 ks;
- mouka – 100 g.
Příprava:
- Proso propláchněte a osušte – mělo by být zcela suché. Připravte si širokou a hlubokou mísu. Vejce rozšlehejte vidličkou (ne mixérem) dohladka.
- Do mísy nasypte proso a postupně přidávejte ke kroupám několik kapek vaječné směsi a špetku mouky. Poté proso rukou promíchejte, dokud se zrna rovnoměrně neobalí těstem.
- Postup opakujte, dokud každé zrnko nebude velké jako zrnko pepře. Příprava 100 g tradiční prosné kaše trvá asi 3 hodiny.
- Sušené kroupy mají trvanlivost 1 měsíc. Kaši vařte v kuřecím vývaru asi 2,5-3 hodiny a podle potřeby ji dochuťte máslem.
Další podrobnosti o vaření kaše z kaše najdete ve videu Eleny Scherban.