Odborníci na výživu jmenovali 10 potravin, které je dobré jíst v tuto denní dobu.
Vynechání oběda může způsobit podrážděnost a pokles energie během dne, proto je nutné udělat si na jídlo čas. Odborníci na výživu pojmenovali 10 potravin, které je vhodné jíst v tuto denní dobu. Informuje o tom web Real simple.
Odbornice na výživu Sapna Peruvemba vyjmenovala potraviny, které obsahují základní živiny a které lze snadno zařadit do různých vyvážených jídel.
„Tyto potraviny poskytují solidní směs bílkovin, vlákniny a živin a po obědě vám dodají tolik potřebnou dávku energie,“ dodává odbornice.
Listová zelenina
Ať už jde o špenát, kapustu, rukolu nebo vydatný salát, listová zelenina je skvělou volbou pro oběd. Tyto potraviny jsou plné antioxidantů a vitaminů. Listová zelenina je také bohatá na vodu a vlákninu, takže vás dlouhodobě zasytí.
Listová zelenina se navíc hodí ke každému receptu na večeři. Těstoviny, saláty, polévky nebo zapékané zeleninové směsi jsou skvělým způsobem, jak přidat listovou zeleninu k obědu.
Quinoa
Celozrnné obiloviny všeho druhu, včetně celozrnného chleba, hnědé rýže a celozrnných těstovin, jsou často součástí vyváženého oběda.
Jsou totiž skvělým zdrojem komplexních sacharidů. Quinou lze považovat za jeden z nejzdravějších celozrnných produktů, protože má nejen vysoký obsah vlákniny a mikroživin, ale je také bohatá na bílkoviny.
Díky bílkovinám se budete odpoledne určitě cítit sytí.
Okurky
Okurky jsou jednou z nejoblíbenějších zelenin k obědu díky své příjemné křupavosti a jemné chuti.
Kromě toho voda a vláknina, které obsahuje, přispívají k pocitu sytosti. Navíc lze takovou zeleninu přidávat do mnoha pokrmů.
Konzervovaná cizrna
Cizrna je jednou z nejuniverzálnějších luštěnin, protože ji lze přidávat do různých receptů na večeře, jako jsou dušená jídla, polévky, hummus nebo saláty.
K obědu se hodí i další luštěniny, jako je čočka, fazole a edamame. Jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, komplexních sacharidů a minerálních látek.
Jablka
Ovoce je vydatným zdrojem vlákniny, rostlinných látek, vitamínů a minerálů a jistě dodá pocit sytosti a energie na zbytek dne.
Také toto oblíbené ovoce lze přidávat do sladkých i slaných pokrmů.
Vlašské ořechy
Ořechy, jako jsou mandle, vlašské ořechy, arašídy a kešu oříšky, mají vysoký obsah zdravých tuků a rostlinných bílkovin, takže jsou ideální k obědu.
Vlašské ořechy jsou obzvláště prospěšné, protože jsou jedním z mála rostlinných zdrojů protizánětlivých omega-3 mastných kyselin, které podporují srdce i imunitní systém.
Avokádo
Avokádo je nejlepším doplňkem sendvičů, protože je skvělým zdrojem vydatných zdravých tuků, vlákniny a mikroživin.
Avokádo se však neomezuje jen na sendviče. Avokádo můžete přidat do salátů a dušených pokrmů nebo z něj připravit guacamole.
Vejce
Ačkoli se vejce často konzumují k snídani, jsou stejně prospěšná i k obědu. Jejich obsah bílkovin a tuků navíc zajišťuje příval energie.
Můžete si je vychutnat uvařená natvrdo, přidat do salátů nebo z nich jednoduše připravit míchaná vajíčka.
Řecký jogurt
Řecký jogurt je skvělým zdrojem probiotik a bílkovin. Probiotika pomáhají udržovat střeva zdravá a bílkoviny vám dodají pocit sytosti.
Řecký jogurt můžete přidávat také do koktejlů, dresinků, müsli a dokonce i do polévek.
Potraviny, kterým se k obědu vyhněte
Patří mezi ně přidaný cukr, rafinované sacharidy a velmi tučné potraviny. Nejlepší je také vyhnout se sladkostem, dezertům, slazeným nápojům, bílému pečivu a obilným výrobkům, zpracovanému masu, hamburgerům a hranolkům.
Přidaný cukr a rafinované sacharidy obvykle způsobují prudký nárůst hladiny cukru v krvi a následný energetický propad, který může vyvolat pocit hladu a brzy chuť na další sladkosti. Tučná jídla navíc mohou způsobit, že se po obědě budete cítit pomalí a ztratíte energii.