Dodejte si energii: 9 potravin vhodných k obědu

Odborníci na výživu jmenovali 10 potravin, které je dobré jíst v tuto denní dobu.

Vynechání oběda může způsobit podrážděnost a pokles energie během dne, proto je nutné udělat si na jídlo čas. Odborníci na výživu pojmenovali 10 potravin, které je vhodné jíst v tuto denní dobu. Informuje o tom web Real simple.

Odbornice na výživu Sapna Peruvemba vyjmenovala potraviny, které obsahují základní živiny a které lze snadno zařadit do různých vyvážených jídel.

„Tyto potraviny poskytují solidní směs bílkovin, vlákniny a živin a po obědě vám dodají tolik potřebnou dávku energie,“ dodává odbornice.

Listová zelenina

Ať už jde o špenát, kapustu, rukolu nebo vydatný salát, listová zelenina je skvělou volbou pro oběd. Tyto potraviny jsou plné antioxidantů a vitaminů. Listová zelenina je také bohatá na vodu a vlákninu, takže vás dlouhodobě zasytí.

Listová zelenina se navíc hodí ke každému receptu na večeři. Těstoviny, saláty, polévky nebo zapékané zeleninové směsi jsou skvělým způsobem, jak přidat listovou zeleninu k obědu.

Quinoa

Celozrnné obiloviny všeho druhu, včetně celozrnného chleba, hnědé rýže a celozrnných těstovin, jsou často součástí vyváženého oběda.

Jsou totiž skvělým zdrojem komplexních sacharidů. Quinou lze považovat za jeden z nejzdravějších celozrnných produktů, protože má nejen vysoký obsah vlákniny a mikroživin, ale je také bohatá na bílkoviny.

Díky bílkovinám se budete odpoledne určitě cítit sytí.

Okurky

Okurky jsou jednou z nejoblíbenějších zelenin k obědu díky své příjemné křupavosti a jemné chuti.

Kromě toho voda a vláknina, které obsahuje, přispívají k pocitu sytosti. Navíc lze takovou zeleninu přidávat do mnoha pokrmů.

Konzervovaná cizrna

Cizrna je jednou z nejuniverzálnějších luštěnin, protože ji lze přidávat do různých receptů na večeře, jako jsou dušená jídla, polévky, hummus nebo saláty.

K obědu se hodí i další luštěniny, jako je čočka, fazole a edamame. Jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, komplexních sacharidů a minerálních látek.

Jablka

Ovoce je vydatným zdrojem vlákniny, rostlinných látek, vitamínů a minerálů a jistě dodá pocit sytosti a energie na zbytek dne.

Také toto oblíbené ovoce lze přidávat do sladkých i slaných pokrmů.

Vlašské ořechy

Ořechy, jako jsou mandle, vlašské ořechy, arašídy a kešu oříšky, mají vysoký obsah zdravých tuků a rostlinných bílkovin, takže jsou ideální k obědu.

Vlašské ořechy jsou obzvláště prospěšné, protože jsou jedním z mála rostlinných zdrojů protizánětlivých omega-3 mastných kyselin, které podporují srdce i imunitní systém.

Avokádo

Avokádo je nejlepším doplňkem sendvičů, protože je skvělým zdrojem vydatných zdravých tuků, vlákniny a mikroživin.

Avokádo se však neomezuje jen na sendviče. Avokádo můžete přidat do salátů a dušených pokrmů nebo z něj připravit guacamole.

Vejce

Ačkoli se vejce často konzumují k snídani, jsou stejně prospěšná i k obědu. Jejich obsah bílkovin a tuků navíc zajišťuje příval energie.

Můžete si je vychutnat uvařená natvrdo, přidat do salátů nebo z nich jednoduše připravit míchaná vajíčka.

Řecký jogurt

Řecký jogurt je skvělým zdrojem probiotik a bílkovin. Probiotika pomáhají udržovat střeva zdravá a bílkoviny vám dodají pocit sytosti.

Řecký jogurt můžete přidávat také do koktejlů, dresinků, müsli a dokonce i do polévek.

Potraviny, kterým se k obědu vyhněte

Patří mezi ně přidaný cukr, rafinované sacharidy a velmi tučné potraviny. Nejlepší je také vyhnout se sladkostem, dezertům, slazeným nápojům, bílému pečivu a obilným výrobkům, zpracovanému masu, hamburgerům a hranolkům.

Přidaný cukr a rafinované sacharidy obvykle způsobují prudký nárůst hladiny cukru v krvi a následný energetický propad, který může vyvolat pocit hladu a brzy chuť na další sladkosti. Tučná jídla navíc mohou způsobit, že se po obědě budete cítit pomalí a ztratíte energii.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: