Kefírové palačinky budou nadýchané a vzdušné, pokud se budete řídit jednoduchými radami.
Kefírové palačinky jsou oblíbenou variantou snídaně. Nadýchané, heboučké a chuťově výrazné výrobky se skvěle kombinují s džemem. I když je jen posypete moučkovým cukrem, požitek je zaručen.
Zveřejňujeme podrobný návod na přípravu pokrmu. Podle tohoto receptu zvládnou kefírové lívance nadýchané jako chmýří i začátečníci. Odpovíme také na častou otázku kuchařek: „Proč se mi lívance neudělají nadýchané?
Proč kefírové palačinky nekynou
Před přípravou lívanců si zapamatujte několik důležitých pravidel.
- Vezměte si kyselý kefír, nejlépe tři nebo čtyři dny starý.
- Vejce a kefír by měly mít pokojovou teplotu, proto je předem vyndejte z lednice.
- Těsto by mělo být husté. Je lepší přidat více mouky než méně.
- Do kefíru nepřidávejte jedlou sodu, jinak se z něj okamžitě začnou uvolňovat vzduchové bubliny, které ještě před smažením prasknou. V důsledku toho budou placky opadávat a budou tenké. Do již připraveného těsta s moukou a vejcem vlijte jedlou sodu.
- Lívance smažte na pánvi se silným dnem v dobře rozehřátém oleji.
Dodržujte tyto pokyny a těsto se vám zaručeně nesrazí.
Jak připravit kefírové lívance
Ingredience: 1:
- mouka – 240 g;
- kefír – 250 ml;
- vejce – 1 ks;
- cukr – 2 polévkové lžíce bez skluzavky;
- špetka soli;
- jedlá soda – 0,5 čajové lžičky bez sklíčka;
- slunečnicový olej – 3 stolní litry.
Příprava:
- Kefír a vejce vyndejte z lednice předem. Vejce vyšlehejte s kefírem, cukrem a solí.
- Kefír mírně zahřejte v mikrovlnné troubě – měl by se rozdělit na bílou tekutinu a čirou syrovátku. Teplý nápoj vlijte do vaječné směsi.
- Poté po malých dávkách přisypejte prosátou mouku a promíchejte do homogenní hmoty. Do hotového těsta rychle přidejte jedlou sodu.
- Směs nechte 10-15 minut stát, aby se na povrchu objevily bubliny.
- Lžící lívance vložte do dobře rozpálené pánve s máslem a smažte 4-5 minut z každé strany. Hotové výrobky položte na ubrousek, aby se do nich vsákl přebytečný tuk. Nadýchané kefírové lívance podávejte se zakysanou smetanou, medem, džemem, kondenzovaným mlékem.