Nejen cena: jaký je rozdíl mezi štikozubcem a treskou obecnou – jednoduchá odpověď

Glavred zjistil, jaký je rozdíl mezi štikozubcem a treskou a jaké jsou přínosy konzumace těchto druhů ryb pro lidský organismus.

Zkopírovaný odkaz

Jaký je rozdíl mezi štikozubcem a polockem – jednoduchá odpověď / Collage Glavred, foto: screenshot z videa na YouTube

Ryby jsou důležitým zdrojem mnoha prospěšných živin. Snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, zlepšují funkci mozku a zabraňují očním onemocněním, jako je například degenerace sítnice.

Ryby jsou také zdrojem vitaminů, zejména vitaminů skupiny B (vitamin B12, niacin, vitamin B6), které hrají důležitou roli v mnoha tělesných funkcích, včetně normálního metabolismu, funkce nervového systému a tvorby červených krvinek. Ryby obsahují také vitamin D, který je důležitý pro zdraví kostí a imunitní systém. Ryby, jako je treska tmavá a štikozubec obecný, mají ve spotřebním koši občanů významné postavení, ale ne každý ví, jaký je mezi nimi rozdíl.

Pokud vás zajímá více informací o tom, kdy můžete zahájit „rybářskou sezónu“ a jaké ryby můžete na jaře chytat, doporučujeme náš materiál: Jaké ryby se mohou a nemohou chytat na jaře: přehledný výklad.

Jaké jsou výhody štikozubce

Štikozubec je zdravá, výživná a velmi chutná ryba. Stačí trocha zručnosti – a snadno z ní připravíte skutečné kulinářské mistrovské dílo. Píše o tom odbornice na výživu Anna Stanzierová na svém Instagramu.

„Maso štikozubce je poměrně tučné, křehké, bílé, je v něm málo kostí a po minimální tepelné úpravě se filety snadno oddělí od kostry. Přidejte k tomu přítomnost velkého množství vitaminů a stopových prvků v rybě – a máte skvělý produkt pro dětskou a dietní výživu,“ zdůrazňuje.

Podle ní tato mořská ryba obsahuje téměř kompletní seznam prvků Mendělejevovy tabulky: vápník, zinek, hořčík, sodík, železo, měď, mangan, chlor, nikl a kobalt, jód. Seznam vitaminů je neméně působivý: A, C, E, D, PP, B. K tomu se přidávají bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny. Maso štikozubce má nejvyšší koncentraci fluoru, síry, draslíku a fosforu.

„Je skvělé v dušených pokrmech, v rybích polévkách, může se smažit, péct, grilovat…… Musíte ale počítat s tím, že je trochu suchá, takže kapka dobrého oleje, nejlépe másla, jí vůbec neuškodí,“ shrnula.

Podívejte se na video o tom, proč jsou ryby štikozubce dobré:

Co víme o Anně Stanzierové

Anna Stanzier je manažerkou a hlavní odbornicí na výživu v mezinárodní škole OriNeo. Na Instagramu vede osobní blog s tipy na zdravé stravování a hovoří o univerzálních způsobech hubnutí.

Jaké jsou výhody polníčku

Pollock je zdravá ryba, která obsahuje řadu prospěšných látek včetně velkého množství bílkovin, vitaminů skupiny B, omega-3 mastných kyselin a minerálních látek.

V pořadu „Top 5 ve Sneedanku“ se uvádí, že pollock je. má hodnotné nutriční složení. Její maso obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, vitaminy A, skupiny B, kyselinu askorbovou a také makro a mikroprvky, zejména vápník, hořčík, fosfor, chrom, měď a železo. Pollock je také rekordmanem v obsahu selenu a jódu, které jsou nezbytné pro lidské zdraví.

Pokud vás zajímá, jak si vybrat kvalitního sledě, doporučujeme náš materiál: Kvalitní ryba vypadá takto: Jak si vybrat sledě.

Kromě toho je třeba poznamenat, že pollock má pozitivní vliv na lidský organismus.

„Bílkoviny a vitamíny, které obsahuje pollock, mají pozitivní vliv na lidský organismus. Pravidelná konzumace této ryby pomáhá normalizovat hormonální pozadí, zvyšovat imunitu a zlepšovat zdravotní stav. Zlepšuje také stav pokožky, vlasů a nehtů,“ uvádí program.

Také mořský vlk je cenný produkt pro hubnutí. Je nízkokalorický, chutný a zároveň výživný.

„Máta reguluje metabolismus, normalizuje hladinu cukru a zlepšuje paměť. Abychom se však zbavili přebytečných kilogramů, měli bychom polévku žvýkat pouze dušenou, vařenou nebo pečenou. A v žádném případě ne smažený,“ píše se v článku.

Uvádí se, že mezi přednosti tresky obecné patří např. dostupnostLze ji koupit celoročně a za nízkou cenu ve srovnání s jinými mořskými rybami.

„A treska tmavá se nikdy nechová na farmách, ale loví se v čistých studených vodách, oceánech a mořích. Z hlediska užitných vlastností si však tato zlatá rybka v ničem nezadá s mnoha drahými rybami. Opatrně však konzumovat tresku polní musí lidé s hypertenzí. Protože poměrně vysoký obsah soli v polockovi může způsobit zvýšení krevního tlaku,“ uzavírají odborníci.

Podívejte se na video o tom, proč je dobré jíst rybu pollock:

Jaký je rozdíl mezi štikozubcem obecným a treskou polní?

Štikozubec a treska jsou dva druhy ryb z čeledi treskovitých, které se v kuchyňské úpravě a chuti několikrát liší.

Jaký je rozdíl mezi štikozubcem a treskou v chuti:

  • Štikozubec obecný: má jemné, šťavnaté maso neutrální chuti. Výborně se hodí ke grilování, pečení v troubě nebo vaření v páře.
  • Mátový: má mastnější maso a výraznější chuť než štikozubec.

Tipy pro přípravu štikozubce a tresky:

  • Štikozubec obecný: často se používá na filety, steaky nebo do polévek a dušených pokrmů. Může se smažit, péct, vařit nebo vařit v páře.
  • Máta: často se používá ke smažení nebo pečení a k použití v pokrmech, jako je dušená zelenina a koláče.

Oblíbenost:

  • Štikozubec obecný: je považován za oblíbenou rybu pro přípravu pokrmů v mnoha světových kuchyních.
  • Máta: v mnoha zemích je méně oblíbená, ale používá se v některých regionálních kuchyních.

Ačkoli jsou si v některých ohledech podobné, například tím, že patří do stejné čeledi, mají své odlišnosti v chuti, struktuře a přípravě, čímž jsou svým způsobem jedinečné.

Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: