Chutné jako doma: recept na klasický napoleonský dort

Existuje tolik receptů na dort „Napoleon“. A je to jeden z nejjednodušších

Dort „Napoleon“ se často připravuje doma. A každá hostitelka má svůj vlastní speciální recept. Tento způsob přípravy oblíbeného dezertu je jedním z nich. Do těsta se přidává trochu octa, aby se koláče ukázaly křehké a tenké. Ocet lze nahradit citronovou šťávou nebo bílým suchým vínem, píše Focus.

Napoleonský dort

Složení: 1:

Na krém:

  • cukr – 0,5 šálku;
  • mouka – 4 polévkové lžíce;
  • vanilkový cukr – 1 lžička;
  • mléko – 2,5 šálku;
  • jedno vejce.

Na těsto:

  • mouka – 500 g;
  • pitná voda – 180 ml;
  • ocet – 1 polévková lžíce;
  • máslo – 250 g.

Příprava:

  1. Vychlazené máslo na napoleonské dortové korpusy nakrájejte na malé kousky a přidejte mouku. Rozetřete rukama, aby směs připomínala strouhanku. Smíchejte vodu a ocet a tenkým pramínkem vlijte do moučné směsi. Uhněťte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 40 minut do chladničky.
  2. Těsto rozdělte na 6 stejných dílů. Nyní je třeba je tence rozválet. Jeden kus těsta vložte mezi dva listy pergamenu a rozválejte na kruh o tloušťce 0,5 cm. Stejným způsobem vyválejte i zbytek těsta. Koláče pečte jednotlivě v troubě předehřáté na 190 °C. Každý koláč se peče 20 minut. Koláče nechte vychladnout a ořízněte jejich okraje. Odřezky si uschovejte, můžete je použít na ozdobení horní části koláče.
  3. A připravte si krém. Svařte 1,5 hrnku mléka s cukrem. Zbylé mléko vyšlehejte mixérem s vejcem a moukou dohladka.
  4. Vzniklou vaječnou směs opatrně vmíchejte do vroucího mléka. Snižte teplotu na minimum a za stálého míchání vařte krém 7-8 minut, dokud nezhoustne. Odstavte z ohně a nechte zcela vychladnout.
  5. A sestavte napoleonský dort. Dortíky namažte krémem a naskládejte je na sebe. Mírně je přitiskněte. Navrch je potřete krémem. Dort „Napoleon“ dejte do lednice na 8-12 hodin, nebo lépe přes noc.
  6. Před podáváním dort „Napoleon“ posypeme drobenkou. Dort můžete také ozdobit čerstvými bobulemi, strouhanou čokoládou nebo mandlovými lístky.
  7. Do krému na dort Napoleon můžete přidat také nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: