Existuje tolik receptů na dort „Napoleon“. A je to jeden z nejjednodušších
Dort „Napoleon“ se často připravuje doma. A každá hostitelka má svůj vlastní speciální recept. Tento způsob přípravy oblíbeného dezertu je jedním z nich. Do těsta se přidává trochu octa, aby se koláče ukázaly křehké a tenké. Ocet lze nahradit citronovou šťávou nebo bílým suchým vínem, píše Focus.
Napoleonský dort
Složení: 1:
Na krém:
- cukr – 0,5 šálku;
- mouka – 4 polévkové lžíce;
- vanilkový cukr – 1 lžička;
- mléko – 2,5 šálku;
- jedno vejce.
Na těsto:
- mouka – 500 g;
- pitná voda – 180 ml;
- ocet – 1 polévková lžíce;
- máslo – 250 g.
Příprava:
- Vychlazené máslo na napoleonské dortové korpusy nakrájejte na malé kousky a přidejte mouku. Rozetřete rukama, aby směs připomínala strouhanku. Smíchejte vodu a ocet a tenkým pramínkem vlijte do moučné směsi. Uhněťte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 40 minut do chladničky.
- Těsto rozdělte na 6 stejných dílů. Nyní je třeba je tence rozválet. Jeden kus těsta vložte mezi dva listy pergamenu a rozválejte na kruh o tloušťce 0,5 cm. Stejným způsobem vyválejte i zbytek těsta. Koláče pečte jednotlivě v troubě předehřáté na 190 °C. Každý koláč se peče 20 minut. Koláče nechte vychladnout a ořízněte jejich okraje. Odřezky si uschovejte, můžete je použít na ozdobení horní části koláče.
- A připravte si krém. Svařte 1,5 hrnku mléka s cukrem. Zbylé mléko vyšlehejte mixérem s vejcem a moukou dohladka.
- Vzniklou vaječnou směs opatrně vmíchejte do vroucího mléka. Snižte teplotu na minimum a za stálého míchání vařte krém 7-8 minut, dokud nezhoustne. Odstavte z ohně a nechte zcela vychladnout.
- A sestavte napoleonský dort. Dortíky namažte krémem a naskládejte je na sebe. Mírně je přitiskněte. Navrch je potřete krémem. Dort „Napoleon“ dejte do lednice na 8-12 hodin, nebo lépe přes noc.
- Před podáváním dort „Napoleon“ posypeme drobenkou. Dort můžete také ozdobit čerstvými bobulemi, strouhanou čokoládou nebo mandlovými lístky.
- Do krému na dort Napoleon můžete přidat také nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru.