Při přípravě kroceniků se často používají různé náplně – obiloviny, zelí, houby nebo sýr.
Kruchenyky nebo vyvavantsy je ukrajinský pokrm z tenkého kousku masa stočeného do ruličky. Při přípravě kruchenyky se často používají různé náplně – obiloviny, zelí, houby nebo sýr. O tom, jak připravit kruchenykyj podle starého receptu, informuje RBC-Ukrajina s odkazem na kulinářský kanál YouTube „Kulinarni vitivki“.
Recept na kručeniky s houbami
Složení: 1:
- Vepřové steaky – 700 g
- sýr – 100 g
- houby – 300 g
- cibule – 1 ks.
- zakysaná smetana – 3 polévkové lžíce.
- mléko – 200 g
- hořčice – 1 lžička.
- sůl – 1 lžička.
- pepř – 0,5 lžičky.
- rostlinný olej – 50 ml
Příprava:
- Aby bylo možné náplň háčků zabalit do masa, je třeba vepřové maso nakrájet na tenké řízky. Ty je také třeba lehce naklepat a přikrýt potravinářskou fólií. Poté se maso může osolit a opepřit.
- Pro přípravu nádivky oloupeme a nožem nakrájíme cibuli. Houby omyjte, osušte a nakrájejte na plátky.
- Cibuli osmahněte na malém množství oleje, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté přidejte nakrájené houby a smažte nádivku, dokud se suroviny nezavaří, asi 8 minut.
- Zatímco nádivka chladne, nastrouhejte sýr na hrubém struhadle. Ačkoli se tato ingredience v autentickém receptu nepoužívá, sýr doplňuje chuť hub a cibule. Krucheniki však můžete připravit i bez něj.
- Na polovinu plátku masa rozetřete asi 1 lžíci houbové náplně, kterou posypte sýrem. Maso srolujte, začněte od strany s náplní. Pomocí párátka svažte okraje masa k sobě, aby se roláda nerozvinula.
- Rolky nejprve osmažte na rostlinném oleji z každé strany dozlatova. Po usmažení přendejte závitky do formy na pečení a připravte si omáčku na náplň.
- K tomu smíchejte mléko se zakysanou smetanou a přidejte hořčici a sůl podle chuti. Směsí s mlékem zalijte závitky a vložte je na 1 hodinu do trouby předehřáté na 180 stupňů.
- Rohlíky není nutné přikrývat. Tímto způsobem maso nasákne omáčku, ale zachová si rumělkovou kůrku.