Pokud majonézu připravujete ručně, ujistěte se, že všechny ingredience mají pokojovou teplotu.
Výroba domácí majonézy je nejen kulinářským dobrodružstvím, ale také příležitostí kontrolovat složení svého oblíbeného výrobku. Co kdybychom vám navrhli, aby byla méně tučná, ale přesto neuvěřitelně chutná. Na stránkách TreskaBlogu jsme vám prozradili recept, který bude skutečným objevem pro ty, kterým záleží na zdravém stravování, ale nejsou ochotni vzdát se klasických dresinků.
Recept
Složení:
- Hořčice 1 lžička
- Sůl
- Cukr
- Vejce 1 ks.
- Rafinovaný slunečnicový olej 150 ml
- Citronová šťáva 1 lžička
- Vroucí teplá voda 50-75 ml
Příprava
- Tento recept je přizpůsoben různým způsobům šlehání: můžete použít šlehač, ruční mixér nebo dokonce kuchyňský robot.
- V hluboké míse smíchejte hořčici, špetku soli a cukr. Míchejte metličkou, dokud se ingredience nespojí. Hořčice bude základem majonézy, proto je důležitá její kvalita.
- Do směsi přidejte syrové vejce. Na rozdíl od klasických receptů, kde se obvykle používá pouze žloutek, celé vejce dodá majonéze lehkost a zajistí krémovou strukturu. Důkladně promíchejte, aby byla směs homogenní.
- Postupně přilévejte rafinovaný slunečnicový olej a směs vyšlehejte. Můžete to udělat ručně, ale pro rychlejší výsledek je lepší použít mixér nebo kuchyňský robot. Olej přidávejte v tenkých proudech, dokud směs nezačne houstnout a nezíská charakteristickou bílou barvu.
- Když je základ téměř hotový, je čas přidat citronovou šťávu. Po přidání směs znovu prošlehejte.
- Přilijte teplou vroucí vodu (50-75 ml) a postupně ji přidávejte k majonéze. Tímto krokem majonéza méně zhoustne, získá křehkost a lehkost. Právě voda umožňuje snížit obsah tuku ve výrobku a zachovat jeho bohatou chuť.
Tipy:
- Pokud majonézu připravujete ručně, ujistěte se, že všechny ingredience mají pokojovou teplotu. To usnadní proces emulgace.
- Experimentujte s příchutěmi: přidejte své oblíbené koření, sušený česnek nebo trochu pálivé papriky, abyste majonéze dodali osobitost.
- Domácí majonéza neobsahuje žádné konzervační látky, zbytečné přísady ani barviva. Složení můžete upravit a recept přizpůsobit vlastním potřebám. A s použitím teplé vody se tato omáčka stane méně tučnou, ale ne méně chutnou.