„Shuba“, ale ne tak docela: recept na švédský salát se sleďi

Protože nikdo neví, kdo přišel se salátem „Sleď pod šubou“, předpokládá se, že jako inspirace posloužil právě tento oblíbený švédský salát.

Švédský salát se sleďem je velmi podobný dvěma jídlům, která má mnoho lidí rádo: sleď pod kožichem a zálivka. Existují však zásadní rozdíly: zálivka a servírování. Tento salát se neukládá ve vrstvách. Zeleninové saláty se sleďi jsou ve Švédsku velmi oblíbené. A toto je jedna z variant. Recept byl sdílen na webu Čti a jez.

Švédský sleďový salát

Složení:

  • sleď – 500 g;
  • červená řepa – 2 ks;
  • brambory – 4 ks;
  • jedna cibule;
  • dvě okurky;
  • kopr;
  • 25% zakysaná smetana – 150 g;
  • citronová šťáva – 1 polévková lžíce;
  • med – 1 lžička;
  • sůl.

Příprava:

  1. Předehřejte troubu na 190 °C. Každou řepu zabalte do alobalu a pečte ji asi 1 hodinu, dokud není upečená. Brambory uvařte do měkka. Řepu a brambory nechte vychladnout a oloupejte je.
  2. Sledě, brambory, červenou řepu a okurky nakrájejte na kostičky, cibuli na tenká půlkolečka. Kopr nakrájejte nadrobno. Připravené suroviny smícháme v salátové míse, osolíme a opepříme.
  3. Zakysanou smetanu vyšleháme s medem a citronovou šťávou, salát jím obložíme a podáváme.
  4. Červená řepa na salát nemusí být nutně pečená, můžete ji uvařit stejně jako brambory. Ale právě v pečené podobě je řepa chutnější, má méně vody a více vitaminů, které se vařením ničí.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: