Líný „Napoleon“: nejjednodušší recept na oblíbený dort

Líný „Napoleon“ – další verze legendárního dortu, který lze připravit doslova za hodinu.

Pokud máte rádi dort „Napoleon“, vyzkoušejte tento recept. Příprava tohoto dortu je desetkrát snazší a rychlejší než u obvyklé verze, kdy musíte koláče péct zvlášť a čekat, až vychladnou. Přitom nebude o nic méně chutný. Dort obsahuje klasický vanilkový krém, takže tento krém můžete připravit i na jiné oblíbené dezerty. Trik vám prozradí, jak ho připravit.

Líný napoleonský dort

Složení: 1:

  • Listové těsto bez droždí – 500 g.

Na krém:

  • mléko – 500 g;
  • máslo – 150 g;
  • dvě vejce;
  • kukuřičný škrob – 30 g;
  • cukr – 130 g;
  • vanilkový cukr – 10 g;
  • sůl na špičku nože;
  • moučkový cukr – 50 g.

Příprava:

  1. Nejprve si připravte krém na líný „napoleonský“ dort. Vejce rozklepněte do hrnce, přidejte cukr, sůl a škrob. Mícháme metličkou, dokud nevznikne homogenní hmota. Mléko ohřejte zvlášť, aniž byste ho přivedli k varu, a vlijte ho do vaječné směsi. Promíchejte a postavte na střední teplotu.
  2. Za stálého míchání přiveďte směs k varu a udržujte ji na ohni ještě asi minutu, aniž byste přestali míchat. Krém zhoustne a poté hrnec stáhněte z ohně, přidejte vanilkový cukr a znovu zamíchejte.
  3. Nalijte do mísy, přikryjte potravinovou fólií, aby se nevytvořila kůrka, a dejte vychladit. Můžete ji dát na led nebo do studené vody.
  4. A připravte si těsto. Vrstvy připraveného listového těsta rozložte na stůl, jen těsto nakrájejte na čtverce o straně asi 2 x 2 cm. Přeneste je na pergamenem vyložený plech kousek od sebe a pečte v předehřáté troubě při 220 °C asi 15 minut, dokud čtverce nezhnědnou a nezvětší svůj objem. Měly by být suché a křehké.
  5. Máslo o pokojové teplotě vyšlehejte do pěny. V několika dávkách ho přidejte do vychladlého krému a pokaždé vyšlehejte. Krém je hotový. Do krému vložte upečené čtverečky těsta a nechte si jimi posypat.
  6. A sestavte dort. Na vyložený plech nebo širokou plochou mísu položte kruh o průměru 22 cm. Stěny vyložte pergamenem. V několika fázích vložte krém a těsto dovnitř kruhu a pokaždé ho utlačte silikonovou stěrkou, aby nevznikly žádné dutiny. Urovnejte povrch, přikryjte horní část kruhu potravinovou fólií a dejte na noc do chladničky.
  7. Po chvíli se koláč stabilizuje a zpevní. Prstenec opatrně vyjměte a zbavte ho potravinářské fólie. Zbývající kousky upečeného těsta rozdrobte rukama nebo válečkem na těsto. Drobky smíchejte s moučkovým cukrem a posypte jimi boky a vrch líného „Napoleona“.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: