Líný „Napoleon“ – další verze legendárního dortu, který lze připravit doslova za hodinu.
Pokud máte rádi dort „Napoleon“, vyzkoušejte tento recept. Příprava tohoto dortu je desetkrát snazší a rychlejší než u obvyklé verze, kdy musíte koláče péct zvlášť a čekat, až vychladnou. Přitom nebude o nic méně chutný. Dort obsahuje klasický vanilkový krém, takže tento krém můžete připravit i na jiné oblíbené dezerty. Trik vám prozradí, jak ho připravit.
Líný napoleonský dort
Složení: 1:
- Listové těsto bez droždí – 500 g.
Na krém:
- mléko – 500 g;
- máslo – 150 g;
- dvě vejce;
- kukuřičný škrob – 30 g;
- cukr – 130 g;
- vanilkový cukr – 10 g;
- sůl na špičku nože;
- moučkový cukr – 50 g.
Příprava:
- Nejprve si připravte krém na líný „napoleonský“ dort. Vejce rozklepněte do hrnce, přidejte cukr, sůl a škrob. Mícháme metličkou, dokud nevznikne homogenní hmota. Mléko ohřejte zvlášť, aniž byste ho přivedli k varu, a vlijte ho do vaječné směsi. Promíchejte a postavte na střední teplotu.
- Za stálého míchání přiveďte směs k varu a udržujte ji na ohni ještě asi minutu, aniž byste přestali míchat. Krém zhoustne a poté hrnec stáhněte z ohně, přidejte vanilkový cukr a znovu zamíchejte.
- Nalijte do mísy, přikryjte potravinovou fólií, aby se nevytvořila kůrka, a dejte vychladit. Můžete ji dát na led nebo do studené vody.
- A připravte si těsto. Vrstvy připraveného listového těsta rozložte na stůl, jen těsto nakrájejte na čtverce o straně asi 2 x 2 cm. Přeneste je na pergamenem vyložený plech kousek od sebe a pečte v předehřáté troubě při 220 °C asi 15 minut, dokud čtverce nezhnědnou a nezvětší svůj objem. Měly by být suché a křehké.
- Máslo o pokojové teplotě vyšlehejte do pěny. V několika dávkách ho přidejte do vychladlého krému a pokaždé vyšlehejte. Krém je hotový. Do krému vložte upečené čtverečky těsta a nechte si jimi posypat.
- A sestavte dort. Na vyložený plech nebo širokou plochou mísu položte kruh o průměru 22 cm. Stěny vyložte pergamenem. V několika fázích vložte krém a těsto dovnitř kruhu a pokaždé ho utlačte silikonovou stěrkou, aby nevznikly žádné dutiny. Urovnejte povrch, přikryjte horní část kruhu potravinovou fólií a dejte na noc do chladničky.
- Po chvíli se koláč stabilizuje a zpevní. Prstenec opatrně vyjměte a zbavte ho potravinářské fólie. Zbývající kousky upečeného těsta rozdrobte rukama nebo válečkem na těsto. Drobky smíchejte s moučkovým cukrem a posypte jimi boky a vrch líného „Napoleona“.