Toaletní papír je „nahrazován“: z čeho se vyrábí salám – odpověď vás překvapí

Glavred zjistil, z čeho se vyrábí uzeniny a k jakým trikům se výrobci uchylují, aby ušetřili na kvalitě výrobku. Z čeho se skládá pravá klobása.

Z čeho se vyrábí salám – jak si vybrat pravý a kvalitní salám / Koláž Glavred, foto: screenshot z videa,

Klobása je masný výrobek vyrobený z mletého masa, tuku, koření a dalších přísad. Může být čerstvá, vařená, uzená nebo sušená, záleží na způsobu přípravy. Klobása má v závislosti na složení a zpracování různou chuť a strukturu. Z čeho se však klobása vlastně vyrábí?

Z čeho se vyrábí klobása

Odborník na kvalitu výrobků Maksym Nesmiyanov v pořadu „Sneedanku z 1+1“ upozorňuje, že byste měli vždy věnovat pozornost složení uzeniny předepsanému na obalu. Podle něj by výrobci měli vždy uvádět procentuální podíl masa ve složení hotového výrobku.

Kromě toho upozorňuje, že je důležité věnovat pozornost tomu, o jaký druh uzeniny se jedná, protože uzenina nejvyšší jakosti by se podle DSTU měla skládat ze 100 % masa.

Pokud máte zájem dozvědět se více o tom, jak si vyrobit klobásu doma, doporučujeme tento recept: Nezbytná součást košíku na Velikonoce 2023: levný recept na domácí klobásu.

Současně platí, že podle norem nesmí být v klobáse první jakosti obsah masa nižší než 70 %. Ve složení takové klobásy zaujímá 30 % sója, škrob a nadměrná vlhkost (voda). Výrobci navíc přidávají tzv. MMO – mechanicky vykostěné maso (rozemleté kosti, chrupavky a kůže. Ve druhém stupni je to ještě více).

Larisa Bal-Prilipko, doktorka technických věd, profesorka a děkanka Fakulty potravinářských technologií, upozorňuje, že někteří bezohlední výrobci přidávají do uzenin více MMO, než je normami stanovených 10 % celkového složení.

„Mechanicky vykostěné maso není maso! Jsou to polámané kosti, chrupavky, vnitřnosti, ocásky apod.“, upozorňuje odborník.

Podívejte se na video o tom, z čeho se vyrábí uzeniny:

Z čeho se má skládat uvařená klobása

Podle ní by se vařená klobása měla skládat z následujících surovin:

  • maso – 90 %;
  • vejce;
  • sušené mléko;
  • sůl;
  • koření;
  • dusitan sodný.

Z čeho by se měla skládat syrová uzená klobása

Larisa Bal-Prilipko uvádí, že syrová uzená klobása by měla mít následující složení:

  • Maso: hlavní složkou je kvalitní maso, například vepřové, hovězí nebo kuřecí. Některé uzeniny mohou obsahovat kombinaci těchto druhů masa.
  • Sádlo: pro dodání šťavnatosti a měkkosti může klobása obsahovat sádlo.
  • Sůl a koření: pro zlepšení chuti a vůně se přidává sůl a různé druhy koření. Může se jednat o černý pepř, papriku, kmín, česnek apod.
  • Dusitan sodný: některé uzeniny obsahují konzervační látky a antioxidanty pro zachování čerstvosti a trvanlivosti.

Tyto složky se mohou lišit v závislosti na složení a výrobci, ale jsou společné pro mnoho druhů syrových uzenin.

Kdo je Larisa Bal-Prilipko

Larisa Bal-Prylipko – doktorka technických věd, profesorka, akademička Akademie věd vysokého školství Ukrajiny, děkanka Fakulty potravinářských technologií a řízení kvality výrobků AIC podle Národní univerzity biozdrojů a přírodního hospodářství Ukrajiny.

Přidává se do salámu toaletní papír?

Moderátor pořadu „Život bez podvodů“ Alexej Duška se vyjádřil k oblíbenému tvrzení, že se do salámu údajně přidává toaletní papír. Podle něj jde o drahou přísadu a je ekonomicky nerentabilní ho používat, protože taková klobása bude stát mnohem více. Bezohlední výrobci však do salámu přidávají značné množství vody.

„Jestliže dříve bylo nutné přidávat 20-30 % vody, a někteří poctiví výrobci to stále dělají, tak ti výrobci, kteří se kamarádí s chemií, přidávají 50 %, nebo dokonce 70 % vody. A to vše za pomoci dvou kouzelných prášků. A ty se jmenují karagenan a potravinářské fosfáty (E-407), aby v uzenině udržely vodu. Výsledkem je žilkovaný. Její konzumace je v pořádku. Ale berte v úvahu, že za žílu utratíte 70 % svých peněz a za maso jen 30“, – říká Alexej Duška.

Podívejte se na video o tom, zda se do uzenin přidává toaletní papír:

Kdo je Alexey Dushka

Oleksej Vladimirovič Duška (31. srpna 1984, Dněprodzeržynsk, Ukrajinská SSR, SSSR) je podle Wikipedie ukrajinský novinář a televizní moderátor.

V roce 2005 začal pracovat pro televizní kanál 1+1. Začínal jako zpravodaj TSN, specializoval se na investigativní žurnalistiku. V roce 2009 „1+1“ odvysílala Duškův speciální projekt „U Boha za zády“ o zneužívání mezi duchovními. Za tuto sérii materiálů získal osobní „Teletriumf“.

V letech 2010-2011 pracoval na projektu „Osobní záležitost“. Každý pořad je věnován jinému tématu: odhalení podvodů v supermarketech, bezostyšná mafie na hřbitovech, test pitné vody, výsledek.

Od června 2012 je autorem, redaktorem a moderátorem pořadu „Území klamu“, v němž se spotřebitelský výzkum prolíná s provokací a experimentem. Za něj byl v roce 2012 nominován na cenu Teletriumph.

Od roku 2018 byl moderátorem kuchařského pořadu „Jídlo za 100“, kam zve známé osobnosti, společně vaří jídla v ceně do 100 UAH.

Od roku 2021 moderuje na stanici „ICTV“ pořad „Skryté nebezpečí“ o hrozbách v každodenním životě.

Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: