Do rýže, která se vaří ve vývaru, se přidávají různé ingredience.
Risotto je v Itálii oblíbeným pokrmem z rýže, o němž existují záznamy již z 19. století. Do rýže, která se vaří ve vývaru, se přidávají různé přísady – zelenina, houby, maso nebo mořské plody. Jak uvařit rizoto s kuřecím masem a houbami, vypráví RBC-Ukrajina s odkazem na kulinářský kanál YouTube „Mil Alexx. Recepty a školení“.
Recept na rizoto
Složení: 1:
- vývar (kuřecí nebo zeleninový) – 1,5 litru
- bílé víno – 150 g
- rostlinný olej – 20 g
- kulatá rýže – 300 g
- kuřecí řízek – 350 g
- žampiony nebo hlíva ústřičná – 300 g
- cibule – 70 g
- sýr – 40-50 g
- sůl – podle chuti
- pepř – podle chuti
Příprava:
- Připravte si další ingredience na rizoto. Omyjte a nakrájejte žampiony, oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Filé nakrájejte na malé kousky.
- Rozpalte pánev se silnými stěnami, nalijte do ní trochu oleje a houby osmažte dozlatova. Houby smažte na středním plameni 8 minut za stálého míchání.
- Přendejte houby do mísy, nalijte do pánve ještě trochu oleje a osmažte cibuli do změknutí. To bude trvat asi 3-5 minut.
- K měkké cibuli přidejte nakrájené filé a za stálého míchání smažte 5-6 minut.
- Rýži alespoň 5-6krát propláchněte a poté ji přidejte k filetům a cibuli. Rýži s kuřecím masem na rizoto smažte 3-4 minuty a poté ji zalijte vínem nebo hroznovou šťávou.
- Pánev přikryjte pokličkou a maso s rýží vařte asi 5 minut. Poté podle chuti osolíme a opepříme.
- Rizoto vařte 25 minut s pokličkou na pánvi. Během této doby byste měli po malých dávkách přilévat vývar. Vývar na rizoto můžete připravit ze dvou kostek nebo můžete použít domácí, předem uvařený vývar.
- S poslední porcí vývaru přidejte do rizota houby a pokrm ještě několik minut povařte. Mezitím nastrouhejte sýr. Těsně před podáváním posypte rizoto nastrouhaným sýrem a pokrm promíchejte.