Získáte vzdušný tvarohový nákyp s krupicí a zakysanou smetanou, který můžete jíst k snídani nebo podávat jako dezert.
Tvarohový nákyp s krupicí je pro Ukrajince známým pokrmem. Díky snadné přípravě a levným surovinám se často připravuje v mateřských školách pro děti, a proto si mnozí tento dezert pamatují z dětství.
Tvarohový nákyp – jehož recept si rozebereme – bude vyhovovat i těm, kteří si hlídají váhu.
Tvarohový nákyp – recept bez poškození postavy
Tvarohový nákyp v troubě se připravuje velmi snadno.
Ingredience: 1:
- odtučněný tvaroh – 500 gramů;
- vejce – 2 ks;
- zakysaná smetana – 1 polévková lžíce;
- mléko – 1 polévková lžíce;
- krupice – 2 polévkové lžíce;
- jedlá soda – 0,5 lžičky;
- máslo – 1 polévková lžíce;
- sultánky – podle chuti;
- sůl – špetka;
- kyselina citronová – na špičku nože;
- cukr – 3 polévkové lžíce.
Příprava:
- Na začátku zalijte sultánky vroucí vodou a dejte stranou. Tvaroh rozmačkejte vidličkou. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky osolte, promíchejte a vlijte je do tvarohu. Přidejte všechny přísady kromě cukru a bílků.
- Promíchejte a odstavte na 20 minut, aby krupice nabobtnala.
- Bílky vyšlehejte s cukrem do pěny. Vlijte je do tvarohové směsi a jemně promíchejte.
- Formu vymažte olejem, přeneste do ní těsto a pečte asi 20-30 minut. Poté nechte ve formě vychladnout – hmota by se měla ustálit. Poté ji můžete vyjmout a podávat. V případě potřeby ozdobte moučkovým cukrem nebo polevou.