Z čeho se vyrábí kuskusová krupice: způsob výroby mnohé překvapí.

Tento produkt pochází ze severní Afriky a na Ukrajině se objevil poměrně nedávno.

Zkopírovaný odkaz

Z čeho se skládá kuskus / koláž: Glavred, foto: screenshot

Dozvíte se:

  • Z čeho se vyrábí kuskus
  • Odkud pochází
  • Jak tento produkt správně uvařit

Většina lidí zná obiloviny, jako je kuskus, a čas od času je v jídle používá. Ne každý však ví, co je kuskus a jak je užitečný.

Doporučujeme také přečíst si materiál: Bude čerstvý celé týdny: žena prozradila úžasné tajemství skladování chleba.

Také pro mnoho lidí zůstává záhadou, z čeho se dělají kuskusové kroupy. Glavred vám prozradí, jak se takové kroupy vyrábějí a jak by se měly vařit.

Kuskus pochází ze severoafrických zemí, kde se začal používat před mnoha sty lety.

Kuskus se vyrábí ze zrn pšenice (semoliny) nebo prosa. Při přípravě kuskusu se hrubá krupice rozbije na větší částice, pak se proseje přes síto a usuší. Vzniklá zrna se používají jako příloha.

„Kuskus je vlastně pražená krupice. Vezme se pšenice, zpracuje se a vyrobí se z ní krupice. A tu jsme předtím jedli celý život. A v severní Africe bylo populární vzít stejnou krupici, ale usmažit ji. A vlastně proč nám to tak chutná, je proto, že je to smažená krupice,“ řekl ukrajinský šéfkuchař Jevhen Klopotenko.

Poznamenal, že před deseti lety se Češi báli slova kuskus, protože nechápali, co to je. Nyní je to však pro všechny Ukrajince zcela jasná věc.

„Při nákupu je třeba se podívat na datum spotřeby na obalu. Také pokud je přes obal vidět, je třeba vizuálně posoudit, zda na něm není plíseň, zda tam nejsou jiné nepříjemné látky. Pokud je vše v pořádku, znamená to, že kuskus bude dobrý,“ řekl Klopotenko.

Klopotenko také prozradil, jak kuskus vařit. Poznamenal, že tento produkt není nutné proplachovat, jinak se přilepí. Kuskus je třeba nasypat do nádoby a zalít horkou vodou v poměru 1:1. V nádobě se pak vaří v poměru 1:1. Pokud nalijete více vody – bude tekutější, pokud nalijete méně vody – pak se nemusí uvařit do konce a bude trochu tvrdý. Po zalití vodou je třeba osolit, přikrýt pokličkou a nechat asi 3 minuty louhovat. Po uplynutí této doby můžete přidat máslo.

Podívejte se na video, jak uvařit kuskus:

Kdo je Eugen Klopotenko?

Eugene Viktorovič Klopotenko je ukrajinský šéfkuchař, restauratér, sociální aktivista, blogger a televizní moderátor. Je spoluzakladatelem restaurace „Před sto lety“ (Kyjev) a bistra „Ostatní“ (Lvov), autorem populárních ukrajinských kulinářských webových stránek klopotenko.com, píše Wikipedie.

Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: