Celozrnná mouka je ideální pro přípravu domácího chleba a pečiva.
Pšeničná mouka je nejoblíbenější a výrobky z ní jsou velmi chutné a jemné. Přínos takového výrobku je však velmi malý. Proto stojí za to znát užitečné alternativy. Informuje o tom web Real simple.
Odbornice na výživu Gena Hemshaw doporučuje používat alternativní mouky, protože mohou přidat výživovou hodnotu vašemu oblíbenému pečivu.
Celozrnná mouka
Celozrnná mouka je ideální pro konzumaci domácího chleba a pečiva, aniž byste se museli vzdát konzumace celozrnných potravin.
Celozrnná mouka obsahuje všechny části pšeničného zrna v jejich celé podobě: otruby, klíček a endosperm. To znamená, že má vyšší obsah vlákniny než bílá mouka. Kromě vlákniny je celozrnná mouka bohatší na bílkoviny a železo.
Celozrnná mouka je obzvláště vhodná pro dodání textury a oříškové chuti chlebu, muffinů a pečiva.
Špaldová mouka
Špaldová mouka se vyrábí mletím ekologického zrna pšenice špaldy (někdy nazývané žito). Jedná se o jeden z nejstarších pěstovaných druhů pšenice v historii lidstva. Její zrno je neuvěřitelně pracné na pěstování a těžko se mele.
Je měkčí a lehčí než celozrnná mouka, díky čemuž je oblíbená při celozrnném pečení. Obsahuje méně lepku než běžná pšenice.
Žitná mouka
Ekologická hrubá žitná mouka, tzv. celozrnná žitná mouka, se vyrábí z celého zrna ekologického žita spolu se slupkou (otrubami) a klíčky.
Díky tomu taková mouka obsahuje stejné množství vitamínů, minerálů, živin a vlákniny jako celá bio žitná zrna. Dlouhou dobu se žitná mouka používala pouze pro průmyslové pečení černého chleba. Dnes se však stále častěji objevuje v domácí kuchyni.
Žitná mouka má nižší glykemický index než mouka pšeničná, takže je méně pravděpodobné, že způsobí vysokou inzulinovou reakci a vzestup hladiny cukru v krvi.
Mouka z hnědé rýže
Mouka z hnědé rýže je vhodnou volbou pro ty, kteří drží bezlepkovou dietu, protože je přirozeně bezlepková a bohatá na živiny.
Tato mouka se vyrábí mletím celozrnné hnědé rýže na jemný prášek, což z ní činí skvělou alternativu tradiční pšeničné mouky. Na rozdíl od pohankové mouky, která má výraznou zemitou chuť, má mouka z hnědé rýže jemnou chuť, která se hodí do různých receptů.