Tento španělský dezert má charakteristické vlastnosti – připravuje se bez kůrky.
Baskický cheesecake si stejně jako klasický cheesecake zachovává jemnou chuť sýrového základu. Tento španělský dezert má však charakteristické rysy – připravuje se bez kůrky a po upečení získává výraznou karamelizovanou krustu. O tom, jak připravit baskický cheesecake bez kůrky, informuje RBC-Ukrajina s odkazem na kulinářský kanál YouTube Kulinarni Witivki.
Recept na tvarohový koláč ze San Sebastianu
Složení: 1:
- smetanový sýr – 540 g
- smetana (33 % tuku) – 340 ml
- vejce – 4 ks
- citronová šťáva – 1 polévková lžíce.
- cukr – 120 g
- sůl – 1/4 lžičky.
- škrob – 25 g
Jak připravit tvarohový koláč bez kůrky
- Chcete-li připravit tento neobvyklý španělský cheesecake s kůrkou, vložte smetanový sýr do hluboké mísy a důkladně jej vyšlehejte metličkou nebo vidličkou do hladka. Poté přidejte špetku soli a cukru.
- Sýrovou směs důkladně promíchejte a začněte postupně přidávat vejce. Po každém vejci tvarohový základ promíchejte dohladka.
- Vzhledem k tomu, že tvarohová směs pro tento recept je poměrně tekutá, při pečení při vysoké teplotě získá dezert karamelovou kůrku, ale uvnitř zůstane měkký.
- Aby však dezert držel tvar, je třeba do ingrediencí přidat škrob, který předtím smícháme se 3 lžícemi smetany. Suchý škrob do sýrové směsi nepřisypávejte, protože by mohl způsobit hrudky.
- Poté do tvarohové směsi vlijte zbylou smetanu, ingredience promíchejte a nakonec přidejte citronovou šťávu.
- K upečení tohoto dezertu potřebujete malou formu o průměru asi 18 cm. Před naplněním sýrovou směsí by měla být vyložena pergamenem.
- Předehřejte troubu na 250 stupňů a tvarohový koláč pečte 40-45 minut. Je důležité umístit formu na prostřední polici trouby.
- Aby měl dezert krémovou chuť a strukturu, vychlaďte ho a poté dejte na několik hodin do chladničky. Pokud chcete, můžete tvarohové plátky před podáváním polít džemem nebo rozpuštěnou čokoládou.