Salát je díky červené řepě jasnější a chutnější.
Přestože svátky jsou již za námi, recept na chutný a vydatný salát nebude v kuchařském zápisníku žádné hostitelky nikdy zbytečný. Doporučujeme vzít na vědomí recept na salát „Graf“ z blogu Jednoduché vaření. Recepty.“ Existuje několik variant tohoto pokrmu. Od ostatních se liší tím, že obsahuje vařenou červenou řepu.
Salát „Graf“
Složení:
- vařené brambory – 250 gr;
- kuřecí řízek – 200 g;
- konzervovaný hrášek – 100 g;
- vařená vejce – 4 ks;
- sušené švestky – 10 ks;
- vlašské ořechy – 40 g;
- cibule – 1-2 hlavy;
- červená řepa – 1 ks;
- sůl/pepř;
- majonéza;
- bobkový list;
- ochucený pepř.
Na marinádu:
- sůl/cukr – po 1/2 lžičky;
- ocet – 2 polévkové lžíce;
- voda – 50 ml.
Způsob přípravy:
- Vhoďte kuřecí řízky do vroucí vody. Přidejte sůl, oregano pepř a bobkový list. Vařte 10 minut. Maso nechte ve vývaru vychladnout.
- Oloupejte a nakrájejte cibuli na kostičky a naložte ji.
- Brambory, červenou řepu a vejce uvařte doměkka. Vše necháme vychladnout, oloupeme. Brambory, vejce a červenou řepu nastrouháme nahrubo. Filé nakrájejte na kostičky nebo je natrhejte na vlákna.
- Sušené švestky a ořechy vhodným způsobem nasekejte.
- Dno talíře vymažte majonézou a vyložte na něj brambory. Podle chuti osolíme a opepříme. Potřete je tenkou vrstvou majonézy. Na ně položíme nakládanou cibuli a pak – opět – síťku majonézy. Další vrstva – maso, navrch majonéza, pak hrášek.
- Dále – vejce, která se osolí a opepří, překryjí se síťkou z majonézy. Dále se rozloží nakrájené sušené švestky a na ně – ořechy.
- Poslední vrstvou je nastrouhaná červená řepa, urovná se a zakryje majonézou.