Zelí a špenát mají určité výživové výhody
Zelí a špenát jsou si podobné vzhledem i výživovými hodnotami, ale tyto dvě zelené zeleniny nejsou zdaleka totožné. Jeden produkt obsahuje více tělu prospěšných látek. Uvádí to webová stránka Real simple.
Co byste měli vědět
Kale je zelenina odrůda zahradního zelí z čeledi kapustovitých.
Zelí se vyskytuje v mnoha odrůdách: zelí hlávkové, kadeřavé a listové. Jednotlivé odrůdy se mohou mírně lišit svými nutričními vlastnostmi.
Špenát se prodává také ve svazcích se stonky nebo předem omytý. Oba druhy kapusty a špenátu jsou zdravé. Oba druhy jsou v supermarketech obvykle k dostání po celý rok.
Odbornice na výživu Kristi Baumannová nám řekla, že kapusta i špenát obsahují silné živiny.
Výhody kapusty
20 g kapusty obsahuje:
- 7 kalorií
- 1 g sacharidů
- 1 g vlákniny
- 1 g bílkovin
- 4 mg vápníku
- 2 mg draslíku
- 11 mg sodíku
- 2 mg železa
- 22 mg vitaminu C
Kapusta je bohatá na antioxidanty, jako je betakaroten a flavonoidy, které pomáhají v boji proti zánětům a chrání před chronickými chorobami.
Je fantastickým zdrojem vitaminu K, který podporuje zdraví kostí a správnou srážlivost krve. Obsah vlákniny v listové kapustě navíc podporuje zdravé trávení a vitamin A podporuje čistou pleť a zdravé oči.
Výhody špenátu
30 gramů špenátu obsahuje:
- 7 kalorií
- 2 mg vápníku
- 4 mg draslíku
- 24 mg sodíku
- 5 mg železa
- 9 mg vitaminu C
- 1 g sacharidů
- 1 g vlákniny
- 1 g bílkovin
Špenát je bohatý na železo, které podporuje tvorbu energie a přenos kyslíku v těle, což je důležité zejména pro aktivní lidi. Je plný hořčíku, který je důležitý pro funkci svalů a nervů, a kyseliny listové, která podporuje obnovu a růst buněk. Špenát také obsahuje lutein a zeaxantin, antioxidanty, které chrání oči před problémy souvisejícími s věkem.
Co je zdravější
Zelí a špenát mají určité výživové výhody. Výběr toho, které je „zdravé“, závisí na vašich konkrétních výživových potřebách.
Zelí obsahuje více vitaminu C, zatímco špenát obsahuje více železa a hořčíku. Kapusta je díky obsahu vitaminu C skvělou volbou pro posílení imunity, zatímco špenát je díky obsahu železa ideální pro ty, kteří chtějí udržet funkci svalů nebo hladinu energie.
Kapustu a špenát lze přidávat do mnoha slaných i pikantních pokrmů.
Předvařený a nasekaný špenát nebo kapustu lze také skladovat v mrazáku a přidávat do mnoha receptů.