Dort se vyklube měkký, jemný, s voňavou kůrkou a krémem ze zakysané smetany a kondenzovaného mléka.
Zvláštností přípravy medového dortu je, že se připravuje na pánvi a je ideální pro ty, kteří nemají troubu. Dort je měkký, jemný, s voňavou kůrkou a krémem ze zakysané smetany a kondenzovaného mléka. Takové pečivo se jednoduše rozplývá v ústech.
Recept
Složení:
- pšeničná mouka 450 g
- kuřecí vejce 2 ks
- máslo 150 g
- med 100 g
- cukr 100 g
- jedlá soda 1 lžička.
- rostlinný olej
- zakysaná smetana 25-30 % 400 g
- kondenzované mléko 120 g
Příprava:
- Do hrnce dejte máslo, med, zahřejte, stáhněte z ohně a přidejte jedlou sodu.
- Vejce a cukr vyšleháme mixérem do nadýchané pěny, přidáme směs mouky, smetany a medu a vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na šest dílů, každý rozválíme do kuličky, přikryjeme potravinovou fólií a pošleme na 30 minut do lednice. Vyválíme je na pracovní ploše vyložené pergamenovým papírem.
- Na rozehřáté pánvi, lehce potřené rostlinným olejem, na středním plameni osmažte každou placku z obou stran, dokud nezezlátne. Přendejte je na prkénko a ostrým nožem ořízněte okraje koláčů, odřezky dejte stranou a poté je rozdrobte na drobenku.
- Na krém smíchejte zakysanou smetanu s kondenzovaným mlékem a vyšlehejte mixérem. Krémem potřete každý korpus, boky a vrch dortu a posypte drobenkou. Vložte na dvě hodiny do chladničky.
Tipy:
- Koláč lze podle potřeby posypat libovolnými ořechy.
- Zakysaná smetana a kondenzované mléko by měly mít pokojovou teplotu.
Úžasné kde asi tak mám sehnat kuřecī vejice!!!!Vejice má nosnice a ne kuře (KOHOUT JE TAKÉ NEJDRIV KUŘE).