Polské pierogy: jak připravit originální knedlíky s chutnou náplní

Vše je o nádivce, do které se přidává zelený hrášek a slanina.

Výrobky z těsta s nádivkou se vyrábějí po celém světě: od Číny po Itálii. Na Ukrajině jsou to knedlíky a v Polsku pierohy. Jedná se o vařené a poté na pánvi smažené knedlíky s různými náplněmi. Recept byl sdílen na internetových stránkách Serious Eats.

Tuto náplň tvoří brambory se zeleným hráškem a slaninou. Můžete také připravit náplň z drceného kachního masa a zelí, stejně jako z lesních hub a kysaného zelí.

Polské pirohy

Složení

Na těsto:

  • 3 hrnky (390 g) mouky;
  • 1 velké vejce;
  • 2 lžičky rostlinného oleje;
  • 1 lžička soli;
  • 120-180 ml teplé vody.

Na náplň:

  • 2 středně velké brambory oloupejte a nakrájejte na kousky;
  • 6 proužků slaniny;
  • 3 velké cibule;
  • 1 šálek (130 g) mraženého mladého hrášku (předem rozmrazeného);
  • 255 g sýra ricotta;
  • sůl a čerstvě mletý pepř, zakysaná smetana k podávání.

Příprava:

  1. Připravte těsto. Na čistou pracovní plochu nasypte mouku a uprostřed udělejte důlek. Přidejte vejce, rostlinný olej a sůl a jemně je rozšlehejte vidličkou, aniž byste přidávali mouku. Stále míchejte dřevěnou lžící, přidávejte malé množství teplé vody a postupně přidávejte mouku. Další dávku vody přidejte až tehdy, když se předchozí dávka důkladně promíchá s moukou a směs se stane suchou. Jakmile se těsto začne tvořit, uvolněte lžíci a těsto prohněťte rukama. Přestaňte přidávat vodu, jakmile je přidána všechna mouka a vznikne měkké těsto (nemělo by být mokré ani lepivé – pokud je, přidejte ještě trochu mouky).
  2. Vezměte si kuchyňskou minutku a nastavte ji na 8 minut. Pokračujte v hnětení těsta, dokud se časovač nevypne, a podle potřeby posypte pracovní plochu moukou, aby se těsto nelepilo. Mělo by být hladké a pružné. Přiklopte mísu a nechte těsto 1 hodinu při pokojové teplotě.
  3. A připravte si náplň. Oloupané brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Poté je nechte vychladnout. Na velké pánvi na středním plameni osmahněte slaninu do křupava. Nakrájejte cibuli a osmažte ji na tuku ze slaniny. Přidejte hrášek a pokračujte ve vaření asi 2 minuty. Odstavte.
  4. Rozdrobte slaninu a přidejte ji do mísy s bramborami spolu se sýrem ricotta. Hojně je osolte a opepřete a ingredience rozmačkejte dohromady. Přidejte hrášek a nakrájenou cibuli. Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete.
  5. Těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku asi 3 mm. Pomocí okraje sklenice nebo vykrajovátka na sušenky vykrajujte kolečka o průměru 5-7,5 cm. Do středu každého z nich dejte asi 1 lžíci náplně a vytvořte knedlíky.
  6. Na pánvi osmahněte trochu nakrájené cibule na zálivku. Knedlíky vařte po částech 5 minut poté, co vyplavou na hladinu vody. Vyjměte je z vody pomocí škrabky a dejte stranou na velký talíř nebo mísu. Ve velké pánvi rozpusťte máslo a uvařené knedlíky na něm po částech lehce osmažte. Přendejte je na teplou mísu. Přidejte osmaženou cibuli a podávejte se zakysanou smetanou.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: