Je důležité jíst pouze zdravé potraviny, které podpoří dobré zdraví
Slinivka břišní je zodpovědná za produkci mnoha životně důležitých enzymů v lidském těle. Proto je důležité jíst pouze zdravé potraviny, které přispějí k dobrému zdraví. RBC-Ukrajina informuje o produktech, které jsou pro slinivku užitečné, a které jí naopak jen uškodí.
Bílkoviny
Podle trenéra Jurije Popka nedostatek bílkovin ve stravě negativně ovlivňuje produkci pankreatických enzymů. Všechny enzymy se skládají z aminokyselin. Pokud je hladina bílkovin v těle nižší než hodnota 73, znamená to, že tělu budou chybět aminokyseliny pro syntézu pankreatických enzymů.
Do jídelníčku se vyplatí zařadit kvalitní bílkovinné potraviny: ryby, drůbež, vejce, tvaroh a také pohanku a luštěniny. Pokud nemáte rádi slepičí vejce, vyzkoušejte křepelčí a husí vejce, protože jsou méně alergenní.
Norma bílkovin pro člověka, který si pouze udržuje hmotnost – 0,8 g na 1 kg tělesné hmotnosti, pokud hubnete a aktivně trénujete, pak 1,5 g na kilogram hmotnosti.
Užitečné tuky
Tuky z jídelníčku zcela odstranit nelze, proto je třeba klást důraz na zdravé tuky: ořechy, avokádo, mořské ryby, olivový a lněný olej, ghí, různá semena.
Norma tuku na den – 0,7-1 g na kilogram hmotnosti.
Rafinované sacharidy je třeba z jídelníčku odstranit a ponechat pouze komplexní, jako jsou: obiloviny (pohanka, quinoa, proso, hnědá rýže). Tedy ty, které se dlouho vaří, také sem byste měli přidávat zeleninu, bylinky, bobuloviny a ovoce v menším množství.
Pokud se již vyskytly problémy se slinivkou, je lepší nekonzumovat zeleninu v syrové podobě, ale dusit ji, vařit nebo péct, tedy tepelně zpracovat. Pak bude pro tělo snazší je strávit.
Jaký další orgán je třeba zkontrolovat
Pokud jde o zlepšení funkce slinivky, měli byste věnovat pozornost funkci žlučových cest.
Podle odborníka spolu slinivka a žlučník úzce souvisejí.
„Žluč je výchozím mechanismem pro to, aby slinivka začala produkovat enzymy, a proto se problémy se slinivkou často objevují u těch, kteří již mají žlučové kameny nebo jim byla žluč odstraněna,“ uvedl.
Pro zdravou slinivku se tedy vyplatí dbát na správnou funkci žlučníku a plný průtok žluči.
Jaké potraviny škodí slinivce břišní
Některé potraviny, kterým bychom se měli ve stravě vyhýbat, mohou slinivku poškozovat. Patří mezi ně např:
- smažené potraviny, jako jsou hranolky a hamburgery.
- omáčky s vysokým obsahem tuku, jako je majonéza.
- pokrmy připravované na másle, sádle, vepřovém sádle, rostlinném oleji, margarínu, přepuštěném másle.
- tučné červené maso
- zpracované maso
- perlivá voda a ovocná šťáva
- Snídaňové pečivo, jako jsou koblihy a muffiny.
- alkohol