Tento pokrm se připravuje z minima jednoduchých surovin, ale chuť této zakarpatské polévky je nezapomenutelná.
Rakotsi leveš je jednou z prvních polévek zaznamenaných ve sbírce zakarpatských receptů. Tento pokrm se připravuje z minima jednoduchých surovin, ale chuť této zakarpatské polévky je nezapomenutelná. O tom, jak uvařit zakarpatský pokrm rakotsi leveš, informuje RBC-Ukrajina s odkazem na kulinářský kanál YouTube „Zakarpatska Gospodinnya“.
Recept na rakotsi leveš
Složení: 1:
- voda – 2-2,5 litru
- uzené maso (šunka, slanina, klobásy) – 300-400 g
- kysané zelí – 400 g
- mrkev – 2 ks
- cibule – 1 ks
- zakysaná smetana – 250 ml
- sůl – podle chuti
- pepř – podle chuti
- rostlinný olej – 1-2 polévkové lžíce.
- petrželová nať – podle chuti
Příprava:
- K přípravě rakotsi leveš můžete použít jakékoli uzené maso, dokonce i hovězí konzervu. Pokud je však maso vykostěné, mělo by být nakrájeno na malé kousky.
- Oloupejte mrkev a poté ji nastrouhejte na hrubém struhadle. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. A petrželovou nať omyjte a nasekejte nožem.
- V hrnci nebo hluboké pánvi se silnými stěnami rozehřejte rostlinný olej. V klasickém receptu na tuto zakarpatskou polévku se používá sádlo, takže olej můžete nahradit tímto produktem.
- Přendejte uzené maso do pánve a osmažte ho, dokud se lehce nezapeče. Poté přilijte asi půl hrnku vody a pánev přikryjte pokličkou.
- Maso dusíme do poloviny, pak přisypeme cibuli a suroviny několik minut podusíme. Vmíchejte mrkev, ingredience promíchejte a ještě několik minut smažte.
- Když jsou všechny ingredience dokonale osmažené, přilijte vodu a polévku vařte na mírném ohni téměř do uvaření masa, přičemž hrnec přikryjte pokličkou. Poté do zakarpatské polévky přidáme kysané zelí a polévku ještě několik minut povaříme.
- Do rakotského leva vlijeme zakysanou smetanu a polévku na mírném ohni přivedeme k varu. Přihodíme zelenou petrželku, polévku zamícháme a pokrm můžeme nalít na talíře.