Rakotický leveš: recept na zakarpatský pokrm starý více než 300 let

Tento pokrm se připravuje z minima jednoduchých surovin, ale chuť této zakarpatské polévky je nezapomenutelná.

Rakotsi leveš je jednou z prvních polévek zaznamenaných ve sbírce zakarpatských receptů. Tento pokrm se připravuje z minima jednoduchých surovin, ale chuť této zakarpatské polévky je nezapomenutelná. O tom, jak uvařit zakarpatský pokrm rakotsi leveš, informuje RBC-Ukrajina s odkazem na kulinářský kanál YouTube „Zakarpatska Gospodinnya“.

Recept na rakotsi leveš

Složení: 1:

  • voda – 2-2,5 litru
  • uzené maso (šunka, slanina, klobásy) – 300-400 g
  • kysané zelí – 400 g
  • mrkev – 2 ks
  • cibule – 1 ks
  • zakysaná smetana – 250 ml
  • sůl – podle chuti
  • pepř – podle chuti
  • rostlinný olej – 1-2 polévkové lžíce.
  • petrželová nať – podle chuti

Příprava:

  1. K přípravě rakotsi leveš můžete použít jakékoli uzené maso, dokonce i hovězí konzervu. Pokud je však maso vykostěné, mělo by být nakrájeno na malé kousky.
  2. Oloupejte mrkev a poté ji nastrouhejte na hrubém struhadle. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. A petrželovou nať omyjte a nasekejte nožem.
  3. V hrnci nebo hluboké pánvi se silnými stěnami rozehřejte rostlinný olej. V klasickém receptu na tuto zakarpatskou polévku se používá sádlo, takže olej můžete nahradit tímto produktem.
  4. Přendejte uzené maso do pánve a osmažte ho, dokud se lehce nezapeče. Poté přilijte asi půl hrnku vody a pánev přikryjte pokličkou.
  5. Maso dusíme do poloviny, pak přisypeme cibuli a suroviny několik minut podusíme. Vmíchejte mrkev, ingredience promíchejte a ještě několik minut smažte.
  6. Když jsou všechny ingredience dokonale osmažené, přilijte vodu a polévku vařte na mírném ohni téměř do uvaření masa, přičemž hrnec přikryjte pokličkou. Poté do zakarpatské polévky přidáme kysané zelí a polévku ještě několik minut povaříme.
  7. Do rakotského leva vlijeme zakysanou smetanu a polévku na mírném ohni přivedeme k varu. Přihodíme zelenou petrželku, polévku zamícháme a pokrm můžeme nalít na talíře.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: