Skutečný hit: jak si doma připravit legendární kyjevský dort

Tento dort si získal mnoho srdcí a stal se ochrannou známkou hlavního města Ukrajiny.

Kyjevský dort, který byl vynalezen již v roce 1965, se stal skutečným hitem a připravuje se dodnes. Recept se mírně změnil: například kešu ořechy byly nahrazeny lískovými oříšky (lískovými oříšky). Dnes najdete na pultech obchodů desítky druhů tohoto moučníku. A můžete si ho zkusit připravit i doma. Recept byl sdílen na stránkách Rud.

Domácí kyjevský koláč

Složení: 1:

Na koláčky:

  • bílky – 8 kusů;
  • cukr – 360 g;
  • pražené lískové ořechy – 200 g (můžete použít kešu nebo vlašské ořechy);
  • kukuřičný škrob – 2,5 lžíce;
  • pšeničná mouka – 2,5 lžíce.

Na krém Charlotte:

  • žloutky – 6 ks
  • cukr krystal – 150 g;
  • máslo – 200 g.
  • mléko – 1 šálek;
  • kakao – 2-3 polévkové lžíce;
  • vanilin.

Na máslový krém:

  • máslo – 1/2 balíčku (100 g);
  • kondenzované mléko – 200 g.

Příprava:

  1. Pro šlehání bílků doporučujeme použít kovovou mísu. Nádobu je třeba vytřít a odmastit, totéž platí pro šlehací metlu. Chcete-li z povrchu nádobí odstranit přebytečný tuk, vytřete je citronovou šťávou.
  2. Z tohoto množství surovin by měly vzniknout dva koláče, proto všechny suroviny rozdělte na dva díly. Pražené lískové oříšky předem nasekejte v míse mixéru. K nasekaným ořechům je třeba přidat kukuřičný škrob a pšeničnou mouku. Vyšlehejte 4 bílky mixérem do tuhých špiček a postupně přidávejte polovinu cukru. Do vyšlehaných bílků přidáme polovinu ořechové směsi a stěrkou jemně promícháme pohybem shora dolů. Na pergamenový papír nakreslete tužkou kruh o průměru, jaký chcete, aby měl dort.
  3. Pergamen položte na plech nakreslenou stranou dolů a rozetřete na něj bílkovou směs s ořechy, jemně urovnejte krustu. Pomazánka by měla být asi 1-1,5krát menší než průměr požadovaného hotového korpusu, protože korpus během pečení zvětší svůj objem. Koláč pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Poté snižte teplotu na 150 °C a pokračujte v pečení ještě přibližně 2 hodiny. Jakmile je první koláč upečený, začněte šlehat bílky na druhý koláč.
  4. A připravte si krém Charlotte. Do hrnce nalijte 2/3 mléka a přidejte cukr. Vařte na mírném ohni za stálého míchání. Směs přiveďte k varu. V samostatné misce vyšlehejte žloutky a přidejte k nim zbytek mléka. Směs žloutků a mléka přidejte do směsi mléka a cukru a za stálého míchání vařte až do varu.
  5. Naše směs by měla zhoustnout, ale neměly by se v ní tvořit hrudky. Změklé máslo vyšleháme mixérem a postupně přidáváme naši vychladlou směs. Na konci šlehání přidáme na špičku nože vanilin a kakao. Šleháme mixérem do homogenní hmoty, poté krém vložíme na hodinu do lednice.
  6. A připravíme si máslový krém. Máslo nechte při pokojové teplotě, jakmile změkne, začněte připravovat krém. Máslo šlehejte při vysokých otáčkách mixérem a postupně přidávejte kondenzované mléko, dokud nezískáte homogenní krém.
  7. Vychladlé beignety po okrajích lehce ořízněte nožem. Zbylý koláč proměňte na drobenku. Koláče potřete krémem Charlotte. Poté potřete máslovým krémem vrchní část a boky dortu a dbejte na to, abyste vyhladili případné nerovnosti. Strany dortu posypte drobenkou. Zbylým máslovým krémem dort ozdobte. Poté dort na chvíli uložte do chladničky.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: