Tento dort si získal mnoho srdcí a stal se ochrannou známkou hlavního města Ukrajiny.
Kyjevský dort, který byl vynalezen již v roce 1965, se stal skutečným hitem a připravuje se dodnes. Recept se mírně změnil: například kešu ořechy byly nahrazeny lískovými oříšky (lískovými oříšky). Dnes najdete na pultech obchodů desítky druhů tohoto moučníku. A můžete si ho zkusit připravit i doma. Recept byl sdílen na stránkách Rud.
Domácí kyjevský koláč
Složení: 1:
Na koláčky:
- bílky – 8 kusů;
- cukr – 360 g;
- pražené lískové ořechy – 200 g (můžete použít kešu nebo vlašské ořechy);
- kukuřičný škrob – 2,5 lžíce;
- pšeničná mouka – 2,5 lžíce.
Na krém Charlotte:
- žloutky – 6 ks
- cukr krystal – 150 g;
- máslo – 200 g.
- mléko – 1 šálek;
- kakao – 2-3 polévkové lžíce;
- vanilin.
Na máslový krém:
- máslo – 1/2 balíčku (100 g);
- kondenzované mléko – 200 g.
Příprava:
- Pro šlehání bílků doporučujeme použít kovovou mísu. Nádobu je třeba vytřít a odmastit, totéž platí pro šlehací metlu. Chcete-li z povrchu nádobí odstranit přebytečný tuk, vytřete je citronovou šťávou.
- Z tohoto množství surovin by měly vzniknout dva koláče, proto všechny suroviny rozdělte na dva díly. Pražené lískové oříšky předem nasekejte v míse mixéru. K nasekaným ořechům je třeba přidat kukuřičný škrob a pšeničnou mouku. Vyšlehejte 4 bílky mixérem do tuhých špiček a postupně přidávejte polovinu cukru. Do vyšlehaných bílků přidáme polovinu ořechové směsi a stěrkou jemně promícháme pohybem shora dolů. Na pergamenový papír nakreslete tužkou kruh o průměru, jaký chcete, aby měl dort.
- Pergamen položte na plech nakreslenou stranou dolů a rozetřete na něj bílkovou směs s ořechy, jemně urovnejte krustu. Pomazánka by měla být asi 1-1,5krát menší než průměr požadovaného hotového korpusu, protože korpus během pečení zvětší svůj objem. Koláč pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Poté snižte teplotu na 150 °C a pokračujte v pečení ještě přibližně 2 hodiny. Jakmile je první koláč upečený, začněte šlehat bílky na druhý koláč.
- A připravte si krém Charlotte. Do hrnce nalijte 2/3 mléka a přidejte cukr. Vařte na mírném ohni za stálého míchání. Směs přiveďte k varu. V samostatné misce vyšlehejte žloutky a přidejte k nim zbytek mléka. Směs žloutků a mléka přidejte do směsi mléka a cukru a za stálého míchání vařte až do varu.
- Naše směs by měla zhoustnout, ale neměly by se v ní tvořit hrudky. Změklé máslo vyšleháme mixérem a postupně přidáváme naši vychladlou směs. Na konci šlehání přidáme na špičku nože vanilin a kakao. Šleháme mixérem do homogenní hmoty, poté krém vložíme na hodinu do lednice.
- A připravíme si máslový krém. Máslo nechte při pokojové teplotě, jakmile změkne, začněte připravovat krém. Máslo šlehejte při vysokých otáčkách mixérem a postupně přidávejte kondenzované mléko, dokud nezískáte homogenní krém.
- Vychladlé beignety po okrajích lehce ořízněte nožem. Zbylý koláč proměňte na drobenku. Koláče potřete krémem Charlotte. Poté potřete máslovým krémem vrchní část a boky dortu a dbejte na to, abyste vyhladili případné nerovnosti. Strany dortu posypte drobenkou. Zbylým máslovým krémem dort ozdobte. Poté dort na chvíli uložte do chladničky.