Jedná se o potraviny, které srdce „nemá rádo“. Co je třeba z jídelníčku naléhavě vyloučit

Kardiologové identifikovali některé potraviny, které mohou zvyšovat riziko srdečních problémů.

Zdraví kardiovaskulárního systému je důležité pro celkovou pohodu a strava hraje zásadní roli v prevenci srdečních onemocnění. Kardiologové identifikovali některé potraviny, které mohou zvyšovat riziko srdečních problémů, a doporučují je omezit nebo vyřadit ze stravy. Marca nám prozradí, co přesně by se mělo z jídelníčku urychleně vyřadit.

Transmastné kyseliny

Transmastné kyseliny zvyšují hladinu LDL („špatného“) cholesterolu a snižují hladinu HDL („dobrého“) cholesterolu, což zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Příkladem je margarín, komerční pečivo (např. sušenky a koláče) a smažené potraviny.

Přidané cukry

Vysoký příjem přidaných cukrů může vést k obezitě, inzulínové rezistenci a zvýšené hladině triglyceridů, což jsou rizikové faktory srdečních onemocnění.

Rafinované sacharidy

Tyto potraviny mají vysoký glykemický index a mohou způsobit prudké zvýšení hladiny cukru v krvi, které je spojeno se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění.

Zpracované maso

Toto maso má obvykle vysoký obsah sodíku a konzervačních látek, což může přispívat k vysokému krevnímu tlaku a dalším srdečním problémům.

Potraviny s vysokým obsahem sodíku

Vysoký příjem sodíku může zvyšovat krevní tlak, který je důležitým faktorem srdečních onemocnění. Příkladem jsou jídla z rychlého občerstvení, slané pochutiny a polévky v konzervách.

Rafinované rostlinné oleje

Tyto oleje jsou bohaté na omega-6 mastné kyseliny a mohou přispívat k zánětům, pokud jsou konzumovány v nadměrném množství bez správné rovnováhy s omega-3.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 4 from 5 )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: