Jak správně uvařit zelený čaj: tři nce, které ovlivňují jeho chuť

Zelený čaj je poměrně náročný na podmínky vaření.

Zkopírovaný odkaz

Jak vařit zelený čaj / koláž: Glavred, foto: depositphotos.com

Naučíte se:

  • Proč má zelený čaj speciální pravidla vaření
  • Jaká je optimální teplota pro louhování
  • Jaká chyba způsobuje hořkost čaje

Zelený čaj je nápoj, který miluje mnoho Ukrajinců. Abyste si však lépe vychutnali jeho chuť, musíte vědět, jak zelený čaj správně vařit.

Jak nejlépe vařit zelený čaj

Odborníci z i-tea.club upozorňují, že zelený čaj je velmi choulostivý. Jeho surovinou jsou horní lístky a pupeny sbírané brzy na jaře. Proto zelený čaj vyžaduje zvláštní pravidla pro přípravu.

Používejte zejména balenou nebo filtrovanou vodu. Kromě toho by měla být „měkká“ s co nejnižším obsahem soli (do 2 mg-eq/l). Nepoužívejte vodu z vodovodu.

Čaj do mléka nebo mléko do čaje: jak to správně udělat podle etikety.

Může se zelený čaj vařit ve vroucí vodě?

Zelený čaj nelze vařit ve vroucí vodě. Pokud to uděláte, uvaříte jen ty nejjemnější lístky. Čaj ztratí většinu svých léčivých vlastností a jeho chuť se stane hořkou a ostrou.

Teplota vody pro vaření zeleného čaje by měla být 60-80 °C. Čím je voda chladnější, tím jemnější bude chuť.

Jak uvařit dobrý zelený čaj

Zelený čaj uvolňuje do vody prospěšné látky a stopové prvky, ale po 5 minutách začne uvolňovat nadměrné množství kofeinu (teinu), který činí čaj hořkým. Proto je optimální doba louhování zeleného čaje 3-5 minut.

Jak vařit zelený čaj: tři nce, které ovlivňují jeho chuťČaj / Infografika: Glavred

Kolik lžiček zeleného čaje potřebujete na jeden šálek

Chcete-li získat středně silný čaj, vezměte 1 g čaje na 100 ml vody. Přibližně jedna čajová lžička na 250-300ml šálek.

Jak správně vařit čaj – video:

Co víme o zeleném čaji

Zelený čaj je druh čaje, který se získává zpracováním čajových lístků tímto způsobem: zavadnutí + částečné sušení + kroucení + další sušení, také mletí (např. v Japonsku). Hlavním úkolem při výrobě zeleného čaje je zachovat jeho biologicky aktivní přírodní látky obsažené v čajových lístcích. Proto proces výroby tohoto druhu čaje není „agresivní“ a je podřízen cíli zachovat užitečné látky v lístcích – to znamená, že se jedná o nízkofermentovaný nebo nefermentovaný čaj.

Hotový sušený zelený čaj by měl mít zelenou barvu; ztmavnutí nálevu do hněda, tmavě šedé nebo hnědé barvy je podle Wikipedie známkou nekvalitního čaje.

Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: