Chronický stres zvyšuje hladinu kortizolu, který následně zvyšuje hladinu celkového cholesterolu.
Zvýšená hladina cholesterolu v těle nemusí být způsobena pouze konzumací nezdravých potravin. Pokud se ukáže, že silně škodí, mohou být způsobeny určitými faktory, kterým stojí za to věnovat pozornost. Informuje o tom RBC-Ukrajina s odkazem na instagramovou stránku odbornice na výživu Olgy Bezugly.
Co zvyšuje hladinu cholesterolu
Stres
Chronický stres zvyšuje hladinu kortizolu, který následně přispívá ke zvýšení celkového cholesterolu a nezdravému chování (přejídání, kouření atd.).
V boji proti stresu byste měli používat meditaci, sport, dechová cvičení a vyhledat psychologickou podporu.
Nedostatek pohybu
Sedavý způsob života zhoršuje hladinu cholesterolu: zvyšuje hladinu „zlého“ (LDL) a snižuje hladinu „dobrého“ (HDL).
Odborník radí více chodit pěšky, věnovat čas fyzické aktivitě – alespoň 2-3 hodiny týdně.
Odtučněné potraviny
Ne všechny odtučněné potraviny jsou škodlivé, ale často může „nízkotučná“ strava obsahovat cukr, hydrogenované tuky nebo přídatné látky.
Nejlepší je vybírat si přírodní produkty, číst složení na etiketě a vyhýbat se potravinám s cukrem a přídatnými látkami.
Kouření
Kouření podporuje oxidaci LDL (špatných cholesterolů), čímž ještě více poškozuje cévy. Podobný negativní účinek může mít i pasivní kouření.
Vyplatí se přestat kouřit a vyhýbat se zakouřeným místnostem.
Alkohol
Nadměrná konzumace alkoholu zvyšuje hladinu triglyceridů a narušuje metabolismus lipidů.
Silné nápoje, jako je whisky, vodka a gin, cholesterol neobsahují. Tyto nápoje však mohou obsahovat přidaný cukr, který může ovlivnit hladinu cholesterolu.
Spánek
Nedostatečný spánek (méně než 6 hodin denně) může narušit metabolismus lipidů a přispět ke zvýšení hladiny cholesterolu. Je třeba poznamenat, že odbornice na výživu Jekatěrina Tolstiková dříve v rozhovoru pro RBC-Ukrajina uvedla, že vejce nezvyšují hladinu cholesterolu v těle a toto tvrzení je chybné. Podle odbornice mohou potraviny skutečně ovlivnit hladinu cholesterolu, ale jedná se o obecnou stravu a nezahrnuje žádný konkrétní výrobek.
Studie zjistila, že konzumace 2-3 vaječných žloutků denně může zlepšit nervový systém a předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Hladina cholesterolu tedy závisí na životním stylu a vejce s tím nemají nic společného.