Nejlepší přátelé jater. Konzumujte těchto 10 potravin, které tento důležitý orgán pročistí.

Aby byla vaše játra zdravá, je důležité zařadit do svého jídelníčku zdravé potraviny.

Játra jsou jedním z nejdůležitějších orgánů v těle, který je zodpovědný za detoxikaci, metabolismus a produkci základních látek. Jejich činnost však může trpět v důsledku nevhodné stravy. RBC-Ukrajina vypráví o produktech, které játra „mají ráda“.

Potraviny, které mají játra ráda

Aby byla vaše játra zdravá, je důležité zařadit do svého jídelníčku zdravé potraviny:

Zelená zelenina a brukvovitá zelenina

Zelí (brokolice, růžičková kapusta, bílé zelí), špenát, rukola jsou zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Zvyšují hladinu detoxikačních enzymů v játrech. Zelí je vhodné čerstvé, kysané nebo i vařené.

Hořká zelenina a bylinky

Cibule, ostropestřec mariánský, pampeliška, lopuch pomáhají čistit játra a stimulovat tvorbu žluči. Lze je konzumovat jako potravinu nebo je vařit jako čaj.

Potraviny bohaté na antioxidanty

Bobulovité ovoce (borůvky, maliny, brusinky), granátové jablko, citrusové plody jsou vynikajícími zdroji vitaminu C a antioxidantů, které chrání jaterní buňky před poškozením.

Tučné ryby

Losos, makrela, sardinky jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které snižují zánět a podporují zdraví jater.

Celozrnné výrobky

Obiloviny, jako jsou ovesné vločky, pohanka a quinoa, obsahují vlákninu, která pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a pomáhá čistit játra.

Ořechy a semena

Mandle, vlašské ořechy, lněná semínka a chia semínka jsou bohaté na zdravé tuky a antioxidanty, které podporují funkci jater.

Česnek a cibule

Česnek aktivuje jaterní enzymy, které pomáhají vyplavovat toxiny, a obsahuje také selen, minerál, který napomáhá detoxikaci.

Olivový olej

Tento olej je bohatý na zdravé tuky, které pomáhají zlepšovat metabolismus jater a snižovat hladinu tuku v játrech.

Zelený čaj

Tento nápoj je bohatý na katechiny – antioxidanty, které pomáhají játrům se čistit.

Luštěniny a celá zrna

Fazole, čočka a hrách jsou zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny, které zlepšují metabolismus a podporují trávení.

Co je důležité pro játra?

  • Pijte dostatek vody, abyste udrželi metabolismus v chodu a odplavovali toxiny.
  • Dbejte na množství bílkovin ve stravě: používejte jak živočišné (ryby, vejce), tak rostlinné zdroje.
  • Minimalizujte nezdravé potraviny a do denního jídelníčku zařaďte více zeleniny, zeleně, celozrnných obilovin a tučných ryb.

Potraviny, které poškozují játra

Cukr a fruktóza

Nadbytek cukru a fruktózy přetěžuje játra. Fruktóza se nachází v cukru, medu, ovoci a bobulovinách, ale hlavní nebezpečí představují sladkosti a nápoje s vysokým obsahem cukru.

Rafinované potraviny

Bílé pečivo, sladkosti, leštěná rýže, těstoviny z bílé mouky a smažené potraviny obsahují mnoho karcinogenů a produktů glykace, které poškozují játra.

Alkohol a zpracované maso

Alkohol nejvíce poškozuje játra, zejména ve velkém množství. Kromě toho mají na orgán negativní vliv také uzeniny, párky a průmyslově vyráběné červené maso (vepřové, hovězí) kvůli vysokému obsahu nasycených tuků.

Nadměrné množství nasycených tuků

Tučná jídla mohou přispívat k hromadění tuku v játrech, což zvyšuje riziko nealkoholické tukové hepatózy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Loděnice Ostrava

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: