Smažené brambory jsou jednoduchým, ale velmi chutným pokrmem.
Smažené brambory jsou jednoduchým a levným pokrmem. Mohou být dokonalou přílohou nebo je lze podávat jen tak, s chutnou nakládanou zeleninou či omáčkami. Příprava tohoto nejjednoduššího pokrmu však není tak snadná, jak se zdá. Zaostřeno vám prozradí, jaká pravidla musíte dodržovat, aby se smažené brambory povedly dokonale.
Vyberte si správné brambory a správně je nakrájejte
Na smažení potřebujete brambory s vysokým obsahem škrobu – pak získáte pěknou a chutnou kůrku. Pokud se jedná o balené brambory ze supermarketů, může na nich být uvedeno „na smažení“. Pokud se jedná o vážené brambory, zkuste vzít žluté brambory. A mladé brambory mají o něco méně škrobu než brambory, které již byly skladovány.
Pokud brambory nakrájíte na tenké plátky, získáte křupavější kousky. Pokud chcete chutnou křehkou dužinu pod křupavou kůrkou, nakrájejte brambory na silné tyčinky, tloušťka stran tyčinky by měla být 0,7 cm.
Ať už jste brambory uchovávali ve vodě, nebo ne, položte je na suchou utěrku.
Pokud jste brambory oloupali a dali je do vody, aby neztmavly, neuchovávejte je ve vodě déle než tři hodiny.
Vyberte si pánev se silným dnem a správný olej.
Nejlepší je litinová pánev, protože rovnoměrně rozvádí teplo a brambory se na ní pravděpodobně nepřipálí. Vhodné jsou i jiné pánve, ale vyberte si takovou, která má silné dno.
Brambory můžete smažit na slunečnicovém oleji, rafinovaném olivovém oleji, řepkovém oleji nebo arašídovém oleji. Jakýkoli rafinovaný olej, který se při smažení nezačne připalovat. Kuchaři však doporučují přidat trochu přepuštěného másla pro příjemnou chuť.
Jak smažit brambory a čím je ochutit
Pánev řádně rozehřejte, jinak se brambory přilepí. Přidejte olej, rozehřejte ho a pak do něj v tenké vrstvě vložte brambory a smažte je po částech. Počkejte několik minut, dokud nebudou propečené, a pak je opatrně obraťte. Nejlepší je obracet brambory během smažení velmi tenkou špachtlí. Smažte z obou stran, vypněte plotýnku, přikryjte pokličkou a nechte 15 minut stát – v tomto stavu se samy vyklopí.
Sůl a koření přidejte až ke konci, když jsou brambory téměř hotové. Můžete přidat na tenké plátky nakrájenou cibuli, posypat sušeným česnekem nebo se obejít bez soli.
Smažené brambory
Složení:
- brambory – 800 g;
- jedna cibule;
- rostlinný olej – 50 ml;
- máslo – 30 g;
- sůl.
Příprava:
- Brambory oloupejte a nakrájejte na stejné kousky. Vložte je do mísy a zalijte studenou vodou. Nechte je 30 minut odstát. Poté je dobře osušte na papírových utěrkách.
- Nakrájejte cibuli. V silnostěnné ploché pánvi na vysokém ohni rozehřejte rostlinný olej a máslo. Snižte teplotu na středně nízkou a vložte brambory v jedné nebo maximálně dvou vrstvách a smažte je bez míchání 5-7 minut.
- Pak trochu promíchejte, přidejte nakrájenou cibuli. Smažte 15-20 minut a snažte se brambory míchat co nejméně a co nejšetrněji. Na závěr osolte a podávejte.